Iberdrola, la un pas de a spune adio unui proiect de 1,8 mld. euro

Autor: Roxana Petrescu 23.10.2012

Grupul energetic spaniol Iberdrola este la un pas de a se retrage dintr-un proiect eolian de 1,8 miliarde de euro în care este implicat din 2008, dar care nu a avansat conform planurilor, spun reprezentanţii din România.

Practic, acesta ar fi al doilea parc eolian la care renunţă o companie internaţională de talie mare, după ce la începutul anului trecut şi nemţii de la RWE au întors spatele unei investiţii de peste 200 de milioane de euro în Dobrogea.

Mai mult, exitul ar veni pe o piaţă care a generat un adevărat boom al investiţiilor, numai în perioada 2009-2012 România atrăgând mai bine de 2 mld. euro în proiecte eoliene.

"Nu s-a făcut mai nimic din poiectul pe care noi urma să-l luăm de la dezvoltator. Nu s-au întrunit condiţiile pe care am negociat. Acum ne uităm la alte proiecte, normal", spune Adrian Goicea, contry manager al diviziei de energie regenerabilă a Iberdrola.

Potrivit unor surse apropiate de Iberdrola, intenţia companiei ar fi să se retragă din acest proiect amplasat în Dobrogea, în contextul în care până acum s-au montat doar 80 MW din capacitatea totală de 1.200 MW.

La începutul anului 2008, spaniolii au bătut palma cu un dezvoltator de proiecte eoliene, Eolica Dobrogea - o firmă înregistrată în Elveţia gândită special pentru proiecte eoliene în România, pentru achiziţia a 50 de parcuri cu o capacitate totală de 1.600 MW, mai mult decât cele două reactoare de la Cernavodă.

 

În momentul în care dezvoltatorul finaliza toată partea de autorizaţii, spaniolii cumpărau proiectele, în total valoarea tranzacţiei urmând să ajungă la 200-300 de milioane de euro în funcţie de capacitatea finală. Din cei 1.600 MW, numai 80 MW au fost ridicaţi în comuna dobrogeană Mihai Viteazul.

Restul au rămas pe hârtie şi în portofoliul Eolica. Datele Transelectrica arată că acum 600 de MW au aviz tehnic de racordare la reţea, un pas încipient în parcursul de avizare al unei investiţii de acest tip, iar alţii 600 de MW au contract de racordare, acesta fiind un pas destul de avansat.

"Partenerii nu au acţionat conform cerinţelor. Avem un contract din 2008 şi nu s-a întâmplat mai nimic. Este posibil să ne retragem din această investiţie. Nu este vorba de a vinde anumite proiecte pentru că noi nu am cumpărat nimic. Nu aveam ce să preluăm pentru că nu s-a făcut nimic", mai spun surse din Iberdrola.

De cealaltă parte, reprezentanţii Eolica admit că proiectul se confruntă cu o serie de întârzieri, dar că în general lucrurile evoluează conform planului.

"Ne-am asumat responsabilitatea de a dezvolta aceste proiecte exlcusiv pentru Ibderdrola Renovables în baza unui acord al investitorilor semnat între Iberdrola şi noi în februarie 2008", spune Christoph Kapp, membru în boardul Eolica Dobrogea.

Presa spaniolă deja a relatat despre o posibilă achiziţie a proiectului de către chinezii de la Sinovel, al doilea cel mai mare producător de turbine eoliene la nivel global. La mijlocul acestui an, Ministerul Economiei a anunţat că două firme care lucrează pentru Iberdrola alături de Eolica, Rokura şi C-tech, au semnat un acord cu chinezii de la Sinovel pentru livrarea de turbine eoliene pentru proiectele de 1.200 MW din Dobrogea.