Vodafone devine acţionar minoritar în firma clujeană Trilulilu Music, care oferă acces la 16 milioane de melodii online

Autor: Adrian Seceleanu 24.10.2012

Negocierile pentru pachetul de 15% din acţiuni au durat 9 luni. Vodafone se aşteaptă ca într-un an serviciul Zonga să ajungă la 50.000 de abonaţi plătitori. Serviciul rămâne deschis şi utilizatorilor care nu sunt clienţi ai serviciilor de comunicaţii ai operatorului

Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, şi una dintre cele mai mari companii locale, a cumpărat un pachet de 15% din acţiunile firmei clujene Trilulilu Music - care oferă acces la muzică prin internet, marcând astfel prima achiziţie a companiei într-o altă industrie decât cea telecom.

"Vodafone România a decis să investească în acest nou produs, devenind acţionar minoritar al Trilulilu Music", a anunţat într-o conferinţă de presă Mihai Ghyka, director comercial pe segmentul consumer al Vodafone.

"Negocierile au durat nouă luni", a spus Ghyka, fără a oferi alte detalii - cum ar fi valoarea tranzacţiei şi avocaţii şi consultanţii implicaţi în tranzacţie.

Compania Trilulilu Music a lansat în această primăvară în teste private Zonga - un serviciu prin care utilizatorii pot accesa prin internet, de pe computere şi anumite modele de telefoane inteligente şi tablete, o colecţie de aproximativ 16 milioane de melodii. Prin intermediul Zonga clienţii au acces la peste 16 milioane de melodii ale artiştilor români şi internaţionali prin parteneriatele încheiate cu case de discuri precum Universal Music, Sony Music, Warner Music, EMI, Cat Music, Roton, Mediapro Music şi altele.

Trilulilu Music a fost fondată de compania locală Trilulilu - un "Youtube" local fondat de un grup de tineri antreprenori clujeni în 2007, conduşi de Sergiu Biriş, care este în prezent CEO al companiei. Ulterior în Trilulilu a intrat omul de afaceri Alexis Bonte, care a devenit printr-o serie succesivă de tranzacţii cel mai mare acţionar. Trilulilu SA Cluj-Napoca este controlată de mai multe persoane fizice, cele mai mari pachete de acţiuni revenindu-le lui Alexis Bonte - 51% şi Sergiu Biriş - circa 20%. Potrivit datelor Registrului Comerţului, valabile la 21 februarie, Trilulilu Music are ca acţionari pe Trilulilu SA - 89,99%, Universal Music - 10% şi Alexis Bonte - 0,01%.

Sergiu Biriş nu a oferit nici el mai multe detalii, confirmând pe de altă parte că negocierile au durat 9 luni. "Vodafone a fost prima companie cu care am discutat. Negocierile nu au fost atât de dificile cum ne-am fi aşteptat, având în vedere că era vorba de grupul Vodafone. Discuţiile s-au purtat cu echipele interne."

Vodafone nu va numi un om în board sau un manager în echipa de conducere a companiei, a spus Mihai Ghyka. Niciuna dintre părţi nu a oferit detalii despre veniturile pe care le va obţine Trilulilu Music în acest an sau în următorii. "Planul este să ajungem la break-even în trei ani, începând din acest moment", a spus Sergiu Biriş. "Ne aşteptăm ca într-un an de zile Zonga să aibă 50.000 de abonaţi plătitori", a spus Mihai Ghyka.

Odată cu anunţul tranzacţiei, Zonga a lansat şi oferta comercială, care include pachete exclusive dedicate clienţilor Vodafone. Pentru clienţii operatorului accesul la Zonga este posibil prin trei pachete: Zonga Vodafone, pentru uti­lizare nelimitată de pe computer şi cinci ore pe mobil, cu 1,99 euro/ lună (fără TVA) sau pachetul Zonga Vodafone Nelimitat, pentru 2,99 euro/lună (fără TVA), cu acces nelimitat, atât pe PC, cât şi pe mobil. Timp de trei luni de zile serviciul Zonga este oferit gratuit clienţilor Vodafone, atât abonaţilor, cât şi utilizatorilor prepay.

"Datorită parteneriatului nostru cu Trilulilu, clienţii Vodafone beneficiază, exclusiv, de trafic gratuit pe mobil, în aplicaţie, precum şi de 3 luni în care pot testa serviciul Zonga fără niciun cost", a declarat Mihai Ghyka.

Utilizatorii din alte reţele decât Vodafone pot activa pachetul Zonga Premium la www.zonga.ro, primind acces nelimitat la toată colecţia de muzică, atât de pe computer, cât şi de pe mobil, pentru un cost de 3,99 euro/lună (fără TVA). Serviciul este accesibil de pe smarphone-urile compatibile cu sistemele iOS, Android şi Symbian/Nokia. De pe computer, Zonga poate fi accesat ca aplicaţie pentru PC sau Mac sau direct din browser la www.zonga.ro.

Cine şi de ce va plăti în România pentru acces la muzică online oferită legal contra cost? Utilizatorii vor plăti pentru că serviciul este "uşor de folosit şi la îndemână", crede Sergiu Biriş, care se arată de asemenea încrezător că dintre sutele de mii de utilizatori de smartphone-uri şi tablete de pe piaţa locală câteva zeci de mii vor considera rezonabilă o sumă de cel mult patru euro pe lună pentru accesul la câteva milioane de melodii.