Sectorul companiilor de stat este încă prea mare în România

Autor: Claudia Medrega 24.10.2012

 

Sectorul întreprinderilor de stat din România este în continuare prea mare raportat şi la situaţia din alte ţări est-europene emergente, companiile de stat controlând 53% din sectorul energetic şi 34% din sectorul de transport, iar Guvernul ar trebui să decidă care întreprinderi ar trebui să rămână în mâinile statului, apreciază FMI.

Întreprinderile de stat joacă încă un rol important în economia românească. Există aproape 1.000 de companii de stat în România, din care la 240 statul este acţionar majoritar, iar restul sunt deţinute de autorităţile locale. Pe total, întreprinderile de stat angajează 10% din forţa de muncă şi aduc 9% din valoarea adăugată din economie. Rolul lor este, de asemenea, mare raportat la prezenţa companiilor de stat în alte ţări est-europene emergente.

Companiile de stat controlează 53% din sectorul energetic şi 34% din sectorul de transport, iar performanţele din aceste domenii sunt de mare importanţă pentru populaţie şi pentru alte sectoare economice, aminteşte FMI.

Guvernul ar trebui să decidă care întreprinderi ar trebui să rămână în mâinile statului, deoarece eşecul pieţei într-un anumit sector nu poate să fie remediat printr-o reglementare mai bună. Lista companiilor ar trebui să fie publicată. Toate celelalte companii de stat ar trebui să fie privatizate sau lichidate. Nu este necesar pentru stat să deţină companii miniere sau firme care activează în domeniul chimic.

FMI consideră că o transparenţă mai mare a activităţii întreprinderilor de stat şi o comunicare mai bună a strategiei guvernului în ceea ce priveşte reforma companiilor de stat ar face ca reformele să fie mai uşor de implementat.

Ineficienţa companiilor de stat duce la o performanţă slabă, arierate şi mai puţine resurse pentru investiţii. Companiile de stat sunt relativ ineficiente, cu profitabilitate mai redusă şi salarii medii mai mari comparativ cu sectorul privat. În plus, aproape toate arieratele din România provin din sectorul de stat, iar aceste companii sunt un canal de "scurgere" a banilor publici sub forma subvenţiilor. Deloc surprinzător, companiile private din România investesc în mod regulat mai mult decât companiile de stat raportat la activele totale, se mai arată în raportul FMI.