Vitantis a introdus parcarea cu plată pentru a se „proteja“ de maşinile vizitatorilor de la Autovit

Autor: Cristi Moga 25.10.2012

Centrul comercial Vitantis din zona de sud-est a Capitalei a introdus de aproape o lună un sistem de taxare pentru parcare cu scopul de a se "proteja" de maşinile vizitatorilor târgului Autovit, aflat în imediata apropiere.

Măsura este una îndrăzneaţă, în condiţiile în care în majoritatea centrelor comerciale din Bucureşti parcarea este gratuită, dar reprezentanţii centrului comercial afirmă că "din două rele au ales răul mai mic".

Spre exemplu, dezvoltatorii mallului Sun Plaza de la Piaţa Sudului anunţau la deschiderea mallului că au un sistem de taxare a parcării, dar acesta nu a fost pus în funcţiune. Iarna trecută administratorii AFI Palace Cotroceni anunţau de asemenea că iau în calcul un sistem de taxare, în condiţiile în care după ninsorile abundente căzute în Bucureşti s-au trezit cu parcarea plină de maşinile locuitorilor din împrejurimi.

Cu toate acestea, deocamdată parcarea de la Cotroceni este fără taxă.

"Sistemul ne-a costat în jur de 150.000 de euro, administrarea lui ne costă circa 4.000 de euro lunar, iar veniturile în prima lună se vor ridica la circa 3.000 de euro, astfel că nu este un proiect menit să ne crească veniturile. Am implementat sistemul cu scopul de a-i speria puţin pe cei care sâmbătă dimineaţa vin la târgul de maşini şi ocupă aproape integral parcarea noastră. N-am avut de ales deoarece trebuia să ne sprijinim clienţii", afirmă Vlad Drăgoescu, manager în cadrul fondului de investiţii East Balkan Properties, proprietarul Vitantis.

Astfel, de la începutul lunii octombrie, parcarea de la Vitantis are un tarif de 3 lei/oră, taxă ce nu se aplică celor care realizează cumpărături de cel puţin 50 de lei în cadrul centrului comercial. Vitantis are chiriaşi precum Carrefour, Praktiker, Domo sau Casa Rusu.

"În cursul săptămânii din cele circa 4.000 de maşini care trec prin parcare aproximativ 90% nu plătesc deoarece fac cum­părături, în timp ce în week­end circa 80% aleg să achite parcarea. În aceste condiţii, vom continua să folosim sistemul cel puţin în weekend", a mai spus Drăgoescu.

Potrivit datelor ZF, în prezent doar parcările centrelor comerciale City Mall, Bucureşti Mall, Unirea şi Cocor au sistem de taxare funcţional.