Opţiunile portughezilor de la Millennium: fie reduc expunerea, fie găsesc un partener pentru creştere

Autor: Razvan Voican 27.10.2012

Grupul portughez Millennium bcp evaluează opţiuni strategice pentru filiala locală care pot să implice fie reducerea expunerii, fie căutarea unui partener care să susţină planurile de creştere în condiţiile în care cota de piaţă este foarte slabă, potrivit raportului semestrial.

Millennium Bank România şi-a continuat în prima ju­mătate a acestui an eforturile de a se apropia de pragul de rentabilitate, pierderea pe primele şase luni fiind redusă la 6,5 mil. euro comparativ cu un minus de peste 10 mil. euro înregistrat în aceeaşi perioadă din 2011. Banca încearcă să atragă noi clienţi şi continuă să dea credite, însă businessul are nevoie de o susţinere mai puternică pentru a se consolida.

Pe lângă România, portughezii sunt prezenţi în Polonia, Mozambic, Angola, Elveţia şi Grecia şi chiar dacă anul trecut au încercat să vândă subsidiara poloneză, nu a fost încheiată nicio tranzacţie în absenţa unei oferte solide. Piaţa poloneză este mult mai atractivă decât cea românească, gigantul spaniol Santander preluând filiala controlată de KBC, în timp ce în România s-au adunat mai multe bănci străine care şi-ar dori să iasă, dar nu găsesc cumpărător. Singura achiziţie din acest an - preluarea Nextebank de către un grup de investitori condus de fondul de investiţii PineBridge - încă nu a fost finalizată.

În 2005 portughezii de la Millennium visau să devină o bancă multinaţională care să opereze şi în ţări europene emergente. Această ambiţie strategică i-a împins să intre în cursa pentru preluarea celei mai mari bănci româneşti, BCR, ajungând chiar până în runda finală unde au pierdut în faţa austriecilor de la Erste care au oferit un preţ imbatabil de 3,75 mld. euro, pe care astăzi însă au ajuns să-l regrete.

Grupul portughez nu s-a lăsat descurajat şi în 2007 a pus pe picioare un proiect am­biţios de intrare pe piaţă de la zero prin deschiderea a 40 de sucursale în aceeaşi zi. Ambiţiile erau mari, banca vizând o creştere rapidă inclusiv pe zona corporate şi a firmelor mici şi mijlocii. Nici retailul nu a fost neglijat, Millennium numărându-se printre băncile care au vândut credite în franci elveţieni - ipotecare şi de nevoi persoanale - pentru a profita de boomul pieţei. Oferta a fost retrasă în toamna lui 2008, când apăruseră semnele crizei care a compromis planurile de creştere.

Aşa se face că după cinci ani de activitate banca are o cotă de piaţă de 0,8% la creditare, respectiv de 0,6% la depozitele atrase de la clienţi şi nu a reuşit să intre pe profit. Dan Sandu, bancherul local implicat de la început în acest proiect, a părăsit banca în 2009.

Millennium avea la jumătatea acestui an 65 de unităţi, o echipă de 668 de oameni şi un portofoliu de 33.736 de clienţi.

Activele însumau 561 mil. euro, din care 406 mil. euro erau credite.

În contextul eforturilor de a controla mai bine costurile operaţionale banca a închis anul trecut 8 unităţi, însă costul provizioanelor pentru credite neperformante continuă să exercite presiuni, alături de costul plătit pentru atragerea de resurse de la clienţi. Pentru a îmbunătăţi calitatea portofoliului Millennium a vândut credite negarantate devenite neperformante cu valoarea nominală de 20 mil. euro.

La capitolul lichiditate Millennium Bank România se bazează pe un împrumutpe termen mediu de 150 mil. euro de la banca-mamă şi pe o facilitate de credit stand-by în valoare de 75 mil. euro. Totuşi, banca din Portugalia are propriile probleme, statul portughez fiind nevoit să intervină vara trecută cu o injecţie de capital de 3 miliarde de euro necesară pentru ca Millennium să se încadreze în cerinţele minime impuse de supraveghetori.

În acest context, filiala locală încearcă să se orienteze spre creditarea în lei. În prima jumătate a anului ponderea creditelor în valută a scăzut de la 89% la 85%.