Managerii SIF Transilvania şi-au dat un „bonus“ de 15% la salarii înaintea alegerilor pentru CA

Autor: Adrian Cojocar 28.10.2012

Cheltuielile cu salariile ale SIF Transilvania (SIF3) au urcat în primele nouă luni din acest an cu 15%, ajungând la circa 3,4 mil. euro, pe fondul stimulentelor acordate managerilor pentru profitul record obţinut de societate anul trecut, dar care s-a datorat în mare parte vânzării unor participaţii istorice din portofoliul de acţiuni deţinut de companie.

Accelerarea lichidării de participaţii din portofoliu şi creşterea cheltuielilor cu salariile vin în contextul în care în primăvara anului viitor urmează să aibă loc alegeri pentru consiliul de administraţie, iar conducerea actuală a societăţii ar putea să piardă controlul asupra averii SIF. În urma majorării pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% de la finele anului trecut, acţionarii au început să-şi impună reprezentanţi în conducerile acestora.
"Totalul cheltuielilor cu personalul (drepturile acordate administratorilor, direc­torilor cu contract de mandat şi salariaţilor, cumulate cu contribuţiile sociale aferente) a fost de 15,08 milioane lei, din care 6,59 milioane lei salarii şi asimilate, 6 milioane lei stimulente din fondul de participare la profitul realizat în anul 2011 şi 2,19 milioane lei contribuţii sociale suportate de societate, aferente tuturor drepturilor acordate", spun reprezentanţii SIF Transilvania în raportul trimestrial al societăţii.
SIF Transilvania are circa 73 de salariaţi, însă cele mai mari indemnizaţii le primesc cei 10 administratori şi directori ai societăţii de investiţii financiare. Dintre aceştia cea mai importantă poziţie o deţine Mihai Fercală, care este director general şi preşedinte al consi­liului de administraţie.
SIF Transilvania a înregistrat anul acesta cea mai abruptă scădere a activelor pe care le gestionează, valoarea acestora coborând cu 18,2% în primele nouă luni din acest an, la puţin peste un miliard de lei, evoluţie care s-a datorat în principal vânzării de participaţii şi distribuirii de dividende către acţionari.
SIF Transilvania a raportat în primele nouă luni din acest an cel mai ridicat profit dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare, respectiv de 195,8 mil. lei (44,5 mil. euro), rezultat care se apropie de câştigul obţinut de societate pe tot parcursul anului 2011, de 207,7 mil. lei (49 mil. euro).
Profitul obţinut de SIF anul acesta provine în mare parte din vânzarea unor participaţii deţinute de societate la Erste şi BRD. Astfel, în primele nouă luni SIF Transilvania a vândut 0,43% din acţiunile Erste şi 0,7% din titlurile BRD, fapt ce a majorat veniturile cu aproape 50%, la 285 mil. lei (64,8 mil. euro). După aceste vânzări SIF Transilvania mai deţinea la 30 septembrie circa 3,07% din BRD şi 0,67% din acţiunile Erste.
Vânzările de acţiuni din portofoliu operate de SIF s-au dublat în primele nouă luni comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 255,6 mil. lei (58 mil. euro).
SIF Transilvania a mai vândut anul acesta şi un pachet de 5,26% din acţiunile opera­torului portuar Chimpex Constanţa (CHEM), în urma unei oferte publice de preluare demarate de Azomureş după preluarea companiei de către Ameropa. SIF 3 a încasat 5,5 milioane lei pe respectivul pachet.