Cum va face BCR să treacă de la pierderi de 172 mil. euro la profit anul viitor

Autor: Razvan Voican 31.10.2012

Andreas Treichl, şeful Erste, pune la bătaie un bonus special dacă managementul BCR reuşeşte restructurarea băncii.



BCR trebuie să-şi reducă din costul cu creditele neperformante, să continue să taie din costurile operaţionale şi să relanseze creşterea businessului de bază pentru a-şi atinge obiectivul de a reveni pe profit anul viitor, iar pentru ca implicarea managementului să fie totală, acţionarul majoritar Erste Group este gata să ofere un bonus special dacă programul de restructurare a celei mai mari bănci din România va fi o reuşită.

"Suntem destul de siguri că dacă nu se întâmplă nimic dramatic, vom reuşi să revenim pe profit în România în 2013", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, la o conferinţă cu analiştii organizată la Londra pentru prezentarea rezultatelor financiare ale grupului austriac pe trimestrul trei.

La sfârşitul lunii septembrie grupul BCR era încă departe de pragul profitabilităţ ii, raportând o pierdere netă de 172 mil. euro pe nouă luni, în creştere cu 38% faţă de rezultatul negativ din semestrul I. Pe baza angajamentului asumat privind readucerea băncii pe profit, şeful Erste a fost bombardat cu întrebări privind soluţiile de redresare a BCR şi situaţia de pe piaţa din România, reprezentanţii unor giganţi precum JP Morgan, Citi sau Morgan Stanley cerând detalii privind strategia pe care o implementează deja managementul local.

Pe zona reducerii costului riscului, oficialii austrieci au indicat o accelerare a vânzării de locuinţe executate silit, şeful riscului din Erste Gernot Mittendorfer afirmând că BCR a ajuns deja la circa 100 de locuinţe vândute lunar la licitaţie, iar ţinta este de creştere a volumului de vânzări de garanţii aferente creditelor de retail neperformante.

Pe zona companiilor mari sunt o serie de cazuri cu probleme, însă în cazul relaţ iei cu o firmă de stat "este în curs curăţarea moştenirii din trecut".

La capitolul costuri operaţionale, personalul a fost deja redus cu 8% în ultimul an (700 de oameni), 45 de unităţi au fost închise, iar reevaluarea reţelei continuă, în parallel cu simplificarea, automatizarea şi revizuirea proceselor cheie din bancă. La capitolul business, Treichl a reconfirmat abandonarea creditului de retail în euro, însă a evitat să avanseze o estimare de creştere a creditării în următorii ani ca urmare a acestui pas radical. "Orice creştere de peste 5% ar fi o surpriză foarte pozitivă."

De asemenea, şeful Erste spune că nu-i mai pasă de cota de piaţă a BCR pe depozite pentru că resursele existente sunt mult prea mari în raport cu proiecţiile de creştere a creditului.