Standardele de cost la reabilitări, actualizate cu lucrări sau tehnologii noi şi evoluţia preţurilor

Autor: Ioan Dornescu 31.10.2012

Guvernul a aprobat actualizarea standardelor de cost pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor, măsură generată de necesitatea introducerii în reglementări a unor lucrări şi tehnologii noi, dar şi pentru conformitatea cu evoluţia preţurilor la resursele specifice din construcţii.

"Standardul de cost reprezintă un instrument extrem de util pentru primării, el contribuie la creşterea eficienţei economice a programelor de investiţii. Acest instrument, pus la dispoziţie de către minister, le ajută să fundamenteze indicatorii tehnico-economici şi să estimeze bugetele programelor locale de reabilitare termică. Totodată, standardul de cost vine şi în sprijinul operatorilor economici interesaţi să participe la contractarea lucrărilor de intervenţie, care au, astfel, la îndemână un fel de ghid în elaborarea ofertelor", a declarat într-un comunicat ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig.

Standardul va cuprinde lucrări noi, precum cele de reabilitare a instalaţiilor de distribuţie în subsol a agenţilor termici (apă caldă şi căldură), de echilibrare termohidraulică, de înlocuire a cazanului folosit la centrala termică de bloc cu unul nou, mai performant sau, de la caz la caz, a arzătorului respectivei centrale, fără modificarea tipului de combustibil.

În privinţa tehnologiilor noi, noua reglementare prevede utilizarea de sisteme compozite de termo şi hidroizolare care să fie însoţite de certificate de conformitate sau de declaraţie de performanţă, sau de utilizarea de produse de construcţii compatibile tehnic.

"Actualizarea preţurilor unitare de referinţă luate în calcul la stabilirea standardului de cost s-a făcut, de exemplu, la nivelul lunii august - pentru materiale, utilaje şi transport, la nivelul mediei aferente primului semestru din anul în curs - pentru manoperă, sau, pentru cursul valutar, la nivelul de 4,45 lei/euro, curs luat în calcul la rectificarea bugetului de stat din august 2012", se mai arată în comunicat.

Elaborarea documentaţiei tehnico-economice, precum şi procedurile de avizare şi aprobare a indicatorilor tehnico - economici, aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei hotarâri se vor soluţiona în conditiile actului normativ în vigoare la data la care au început, mai arată instituţia.