„Sprinterii“ tehnologiei văd în continuare creşteri de două cifre ale afacerilor

Autor: Andrei Cîrchelan 31.10.2012

Cele mai dinamice companii de tehnologie din România au scenarii optimiste pentru viitorul apropiat, estimând că în 2013 vor înregistra în continuare creşteri ale veniturilor mizând pe o dezvoltare organică a afacerilor.

Liderii companiilor româneşti prezente în clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 2012 consideră că tehnologia cloud computing are în continuare un potenţial ridicat de dezvoltare, deşi aceasta nu mai este în faza de pionierat.

Clasamentul Deloitte reuneşte cele mai dinamice com­panii de tehnologie din regiune, în baza ratei de creştere a veniturilor din ultimii cinci ani (perioada 2007-2011 - n. red.).

Optimism pentru 2013 şi creştere organică

Bogdan Padiu, director executiv al TeamNet International, consideră că pe termen scurt compania mizează pe creştere organică, însă nu exclude posibilitatea unui partener strategic pe termen mediu. La rândul său, Paul Hriminiuc, reprezentantul dezvoltatorului de software Accesa (fostă Misoft Systems - n.red.), a explicat că estimează o creştere de 25%-30% pentru 2013.

"Noi căutăm consolidare şi mergem pe creştere organică, fără a exclude posibilitatea unui partener în următorii trei ani, mai ales pentru Germania", a spus Hriminiuc.

O creştere similară, de 20%-25% a fost estimarea oferită şi de reprezentanţii Crys Computers, companie specializată în servicii IT.

Vola.ro se gândeşte la listare

Vola.ro, lider al clasamentului pentru al doilea an consecutiv, estimează că anul 2013 va aduce noi creşteri. Dacă pentru 2012 cifra de afaceri este de aşteptat să ajungă la 25 de milioane de euro, anul viitor afacerile ar putea creşte cu aproximativ 50%, potrivit lui Daniel Truică, CEO al agenţiei de turism online Vola.ro.

"Pentru noi interestul este să lansăm o ofertă publică iniţială pentru a obţine o infuzie de private equity. Am vrea un partener pentru planurile noastre de expansiune şi pentru a ne continua investiţiile în platforma tehnologică", a declarat Truică, adăugând că listarea ar putea fi organizată în următoarele 12 luni.

Conform concluziilor raportului Deloitte, 2012 a fost pentru România cel mai bun an din istoria topului. Vola.ro a rămas lider, iar TeamNet International a intrat în Big 5, categoria dedicată companiilor cu cifre de afaceri mai mari de 25 mil. euro, clasându-se pe locul doi.

Creşterea medie a cifrei de afaceri a companiilor româneşti prezente în top, de 3.408%, este de peste trei ori mai mare decât media clasamentului per ansamblu (1.026%). În plus, România ocupă locul trei în regiune ca reprezentare, cu şase companii, după Polonia (cu 27 de companii) şi Ungaria (cu opt companii). Finaliştii din clasamentul regional vor fi nominalizaţi în competiţia Technology FAST 500 EMEA.