Nica: Prea multă concurenţă poate afecta capacitatea investiţională în reţele a operatorilor telecom

Autor: Adrian Dumitrache 01.11.2012

"Piaţa telecomunicaţiilor din România este una concurenţială, fără nicio îndoială, dar reglementările din acest domeniu trebuie să ţină cont de câştigurile operatorilor, care, dacă vor coborî sub un anumit nivel, vor diminua capacitatea investiţională a acestora în direcţia dezvoltării viitoare a reţelelor, cu impact asupra calităţii serviciilor furnizate şi lansării de noi servicii, cum ar fi cele 4G", a spus Nica, prezent la un eveniment organizat de Consiliul Concurenţei.

El a prezentat ca exemplu situaţia unui operator din Uniunea Europeană care, din cauza tarifelor de interconectare, a înregistrat pierderi de 300 milioane de euro şi, în acest context, fondurile alocate pentru dezvoltarea reţelei 4G au fost reduse.

"Practic, putem asista la încetinirea procesului de dezvoltare a reţelei. Pentru mine este clar: e bine să avem concurenţă, dar când, ca operator, ajungi să dai pe mere ce iei pe pere, atunci situaţia nu este una prea grozavă pentru industria telecom în asamblu ei", a spus ministrul.

Prezent la eveniment, preşedintele autorităţii de reglementare în telecomunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a spus că operatorii locali vor putea lansa servicii 4G până la finele acestui an, după ce instituţia va adopta un proiect de decizie aflat în prezent în dezbatere publică.

"Avem în consultare publică un proiect de decizie care spune că se operatorii vor putea furniza comercial servicii 4G şi în alte benzi decât cele alocate şi câtigate în urma licitaţiei din septembrie. După ce se va încheia consultarea, pe 5 noiembrie, vom publica decizia în Monitorul Oficial şi, după publicare, operatorii vor hotărî ce vor face, daca vor lansa sau nu servicii 4G. Deci, de la mijlocul lunii noiembrie, operatorii vor solicita modificarea licenţei şi vor putea să lanseze servicii 4G", a spus Marinescu.

Conform unui proiect de decizie, dat publicităţii de ANCOM la 26 octombrie, operatorii care deţin licenţe de utilizare benzilor de 900 şi 1.800 MHz vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a patra prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX în aceste frecvenţe.

În prezent, drepturile de utilizare a acestor benzi sunt deţinute de trei operatori - Orange România, Vodafone România şi Cosmote România.

Cele trei companii care utilizează aceste benzi pentru furnizarea de servicii de generaţia a doua (2G) şi care, începând cu anul 2010, au dreptul de a le folosi şi pentru servicii de generaţia a treia (3G) vor avea, după aprobarea acestei decizii, şi posibilitatea de a oferi servicii de generaţia a patra în aceste benzi, se preciza într-un comunicat al ANCOM remis la 26 octombrie.

De asemenea, RCS&RDS, care a câştigat spectru în banda de 900 MHz în urma licitaţiei organizate de ANCOM în acest an, va putea oferi servicii 4G imediat după începerea perioadei de valabilitate a licenţei obţinute.

Tehnologia 4G poate fi implementată şi în benzile de 800 şi 2.600 MHz începând cu anul 2014, ca urmare a licitaţiei organizate de ANCOM în acest an.