Ubu rege la Paris/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu 02.11.2012

Teatrul Maghiar de Stat Cluj va prezenta spectacolul Ubu rege la Paris la teatrul Athénée Théâtre Louis-Jouvet în perioada de 13 - 18 noiembrie. Spectacolul montat de regizorul francez Alain Timar, directorul artistic al teatrului Théâtre des Halles din Avignon, nu este la prima ieşire peste hotare. Ubu a mai fost prezentat cu succes la Budapesta şi la Festivalul Teatrelor Maghiare de peste hotare de la Kisvárda.

Spectacolul clujean e de un dinamism aparte. Critica de specialitate spune că "are un ritm gimnastic", atât e de încărcat vizual cu mişcare şi agitaţie permanentă ca într-un joc de copii sau de clovni puşi pe şotii. Scenografia e de o simplitate debordantă. Toată construcţia decorului şi a costumelor (aşa cum se vede din fotografiile alăturate semnate de Istvan Biro ) vine de la un sul mare de hârtie, centrat în fundal, din care actorii se înfruptă cu lăcomie, se servesc după cerinţă, modelând ad-hoc elemente necesare de recuzită, se înfăşoară simbolic, vestimentar, conferind hârtiei valoare de metaforă scenică.

Pentru a sublinia universul absurd al "regatului ubuesc" în care se mişcă personajele, trupa de actori e înzestrată cu diferite instrumente de suflat care sună dizarmonic, dogit, straniu. Zgomotele produse de acestea consonează cu stâlcirea limbajului şi căderea în ridicol a personajelor. De fapt este vorba despre un ridicol tragic, desfăşurat în atemporalitatea imediată în care logica Domnului Ubu străluceşte prin inflexibilitate.

Fotografii din spectacol de Biro Istvan