Impact, obligată în instanţă să plătească 32 mil. lei insolventei Romconstruct Ploieşti

Autor: Andrei Chirileasa 01.11.2012

"Solu­ţia instanţei este sur­prinzătoare şi con­tra­dic­torie, suma dispusă de instanţă a fi achitată de Impact fiind netemeinică şi in­corectă", spune Impact.

Compania Impact Developer & Con­tractor (IMP), singurul dez­voltator imobiliar listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a fost obligată la plata sumei de 32,4 milioane de lei (7,2 mil. euro) către firma de construcţii Romconstruct Ploieşti, potrivit unei sentinţe emise miercuri de Tribunalul Bucureşti şi publicată ieri pe pagina de inter­net a instanţei de judecată.

Impact se judecă de circa trei ani cu Rom­con­stuct, care a fost multă vreme antreprenor ge­neral al proiectelor dezvoltate de Impact. Rom­construct Ploieşti, firmă controlată de omul de afaceri Neculai Roşu, a dat în ju­decată Impact invocând că dezvoltatorul nu i-a plătit contravaloarea unor lucrări. Impact, care este controlată de omul de afaceri Dan Ioan Popp şi mai multe fonduri de investiţii, a deschis de asemenea procese împotriva Romconstruct cerând daune pentru întârzieri la realizarea unor lucrări.

În iunie 2010, Tribunalul Bucureşti a ad­mis intrarea în insolvenţă a Impact pentru o pre­tinsă datorie de 1,3 milioane de lei către Romconstruct. Impact a obţinut la Curtea de Apel Bucureşti revocarea sentinţei. La rândul ei, Impact a solicitat Romconstruct plata su­mei de 16 mil. lei. Romconstruct este în pre­zent în insolvenţă.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti este o lovitură puternică pentru Impact, companie care se chinuie de câţiva ani să se repună pe pi­cioare după ce căderea pieţei imobiliare a de­terminat prăbuşirea vânzărilor şi pierderi sem­nificative. Fondurile de investiţii care deţin pachete semnificative de acţiuni Impact au schimbat în primăvară consiliul de administraţie, înlocuindu-l pe Dan Ioan Popp din funcţia de preşedinte al CA, în locul său fiind adus Dinitris Sophocleous, fost CEO al com­paniei farmaceutice A&D Pharma şi al Romtelecom. În funcţia de director general acţio­narii l-au numit pe Ştefan Gheorghiu, fost director al fondului de investiţii austriac Eu­ro­polis România, al dezvoltatorului american Polimeni şi fost director comercial al Willbrook International.

Gheorghiu are de gestionat acum o si­tuaţie extrem de dificilă deoarece Impact a înre­gistrat deja pierderi de 9,4 mil. lei în pri­mele nouă luni ale anului, iar compania şi-a rectificat recent bugetul pentru acest an prog­nozând pierderi totale de 35,6 mil. lei, în urma marcării unor pierderi de 15,8 mil. lei din deprecierea porto­fo­liu­lui de proprietăţi imo­biliare deţinute.

Impact avea la fi­na­lul lu­nii iunie active de 392,5 mil. lei şi li­chi­dităţi de 2,5 mil. lei, în timp ce datoriile în­sumau circa 100 mil. lei. Activele Impact, care constau în prin­ci­pal din terenuri şi apar­tamente în com­ple­xul rezidenţial Green­field din nordul Bucureştiului, sunt greu de valorificat din cauza blocajului de pe piaţa imobiliară. Impact a avut afaceri de 8,4 mil. lei în primele şase luni ale anului.

"Admite în parte acţiunea. Obligă pârâta SC Impact Developer&Contractor SA la plata ur­mătoarelor sume: - 6.506.404,82 lei re­pre­zen­tând contravaloare lucrări construcţii, - 5.627.109,94 lei reprezentând contravaloare lucrări suplimentare, 19.805.496,27 lei repre­zentând penalităţi con­tractuale, 518.528,64 lei reprezentând con­travaloare materiale şi penalităţi, 872.370,64 lei reprezentând garan­ţie de bună execuţie", se ara­tă în de­cizia publi­cată pe pagina de in­ternet a Tribunalului Bucureşti.

Reprezentanţii Impact susţin că "solu­ţia instanţei este sur­prinzătoare şi con­tra­dic­torie, suma dispusă de instanţă a fi achitată de Impact fiind netemeinică şi in­corectă", potrivit unui ra­port transmis Bursei de Va­lori Bucureşti ieri după în­chiderea şedinţei de tran­zacţionare. "Deocam­dată nu trebuie să plătim nimic, de­oa­rece am făcut apel la această decizie", a de­clarat Ştefan Gheorghiu, direc­torul general al Impact.

Conducerea dezvoltatorului imobiliar mai spune că soluţia instanţei are la bază omolo­garea unor rapoarte de expertiză întocmite fără a se fi avut în vedere clauzele contractelor încheiate de părţi şi că Impact a reziliat con­trac­tele cu Romconstruct în urma unor în­târzieri de peste 200 de zile la execuţia lu­crărilor, care au afectat imaginea dezvolta­to­ru­lui. Impact mai susţine că este înscrisă în ta­belul preliminar al creditorilor Rom­con­struct cu creanţe de 16,025 mil. lei.

Reprezentanţii Romconstruct nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Compania se află în insolvenţă, iar administratorul judiciar este firma Euroinsol Consulting din Ploieşti, condusă de avocatul Alina Maier.

EuroInsol Consulting gestionează alături de Euro Insol Bucureşti şi insolvenţa producătorului de utilaje petroliere Uztel Ploieşti. Euro Insol, firmă condusă de avocatul Remus Borza, este administratorul judiciar al Hidroelectrica.