Relaţiile româno-americane, cordiale sub orice administraţie. SUA, al optulea investitor străin

Autor: Iulian Anghel 05.11.2012

În urmă cu 1 an şi jumătate, mai pre­cis la 1 mai 2011, o veste scurt­cir­cui­ta lu­mea. Teroristul numărul 1 al pla­ne­tei, Osama bin Laden era lichidat în Pa­kis­tan. Cota de încredere în pre­şe­dintele Obama a urcat instantaneu cu aproape 10 procente.

2 mai 2011. Pre­şe­dintele Traian Bă­sescu anunţa ampla­sa­rea în Ro­mânia a scu­tului american anti­rachetă la Deve­se­lu (Olt). A fost unul din­tre mo­men­tele ce­le mai impor­tan­te din istoria României.

Câteva luni mai târ­ziu preşedintele Băses­cu era primit la Casa Albă de Barack Obama, iar România şi SUA semnau, la ni­velul miniştrilor de exter­ne, docu­men­tele pentru parte­ne­riatul stra­tegic extins.

Relaţiile econo­mi­ce nu au urmat însă cursul relaţiilor po­li­ti­ce, iar criza şi-a pus amprenta pe afaceri.

SUA nu au fost în 20 de ani un in­ves­titor major în România - locul 8 în topul investitorilor străini, capitalul so­cial subscris de investitorii americani este de 1,4 mld. euro la investiţii străi­ne de peste 50 mld. euro.

Totuşi ambasadorul american Mark Gitenstein spune, de câte ori are oca­zia, că primele 100 de companii ame­ricane au mii de locuri de muncă - peste 15.000 la finalul lui 2010.

Indiferent de nivelul investiţiilor, com­paniile americane prezente aici sunt influente chiar şi la nivel politic, iar am­basada este foarte influentă şi de aceea a provocat mereu nemulţumiri în rân­dul unora dintre oamenii politici ro­mâni - să nu uităm re­pro­şu­ri­le USL la adre­sa am­basa­doru­lui conform că­rora a jucat de par­tea lui Traian Băses­cu la mo­mentul sus­pen­dă­rii aces­tuia din func­ţie, cât şi du­pă referendum.

Ce susţin că vor americanii de la me­diul de afa­ceri ro­mâ­nesc? "Predictibili­ta­te", "tra­ta­ment egal" şi, în ultima vre­me, "stat de drept", "res­pec­tarea re­gulilor jo­cului".

Printre cele mai im­portante com­pa­nii americane pre­zen­te în România, se nu­mără Ford, Procter & Gamble, Emer­son, Lufkin, Pepsico, Philip Mor­ris, Cameron, Cargill, Delphi, Smith­field, Citibank, Coca-Cola, General Electric, IBM, Kodak, Microsoft, UPC.

După revoluţie România a avut re­laţii destul de bune atât cu ad­mi­nis­traţia americană republicană, cât şi cu cea democrată.

Principalele investiţii americane în România

Momentele cheie ale relaţiilor România - SUA

După revoluţie, România a avut relaţii destul de bune atât cu administraţia americană republicană, cât şi cu cea de democrată. Doi preşedinţi americani au vizitat România, în diferite momente, iar preşedinţii noştri au fost primiţi la Casa Albă. Diferenţa este că administraţiile democrate sunt mai concentrate pe ce se întâmplă acasă, iar cele republicane dau importanţă semnificativă şi rolului SUA în lume, sunt mai "războinice".

Iată cele mai importante momente ale relaţiilor politice dintre România şi SUA