Cronicile nenăscutului care nu vrea să se nască/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 09.11.2012

Samuel Beckett

Opere II

Murphy. Watt. Vis cu femei frumoase şi nu prea

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Veronica D. Niculescu.Cel de‑al doilea volum din Seria de autor "Samuel Beckett" reuneste trei romane din prima perioada de creaţie a scriitorului care primit Premiul Nobel pentrtu literatură în 1969: "Murphy" (1938), "Watt" (1953) si "Vis cu femei frumoase si nu prea" (1992). Scrise in limba engleza si presarate cu numeroase detalii autobiografice, acestea se supun inca intr‑o oarecare masura canoanelor romanesti legate de intrigă, personaje şi decor, deschizând vasta galerie de antieroi beckettieni cu trei figuri memorabile - solipsistul indolent, cugetatorul solitar şi eternul crai.

Mihail Gălăţanu

Douăsprezece cântece înaintea naşterii

Editura Cartea românească

Volumul este ultimul din "Trilogia nasterii", începută cu "Burta Instelată" (2004) şi continuata cu "Poeme amniotice" (2007). "Douasprezece cintece inaintea nasterii are ambitia sa concentreze o intreaga creatie poetica in doar douasprezece poeme, sa cizeleze/slefuiasca, pe parcursul mai multor ani, cel putin vreo cinci, pina acum, o tema poetica unica, uriasa, inepuizabila - si foarte draga inimii mele: cea a nenascutului care nu vrea sa se nasca. «Viata de nenascut» este un teren cât se poate de virgin, pe care am inceput sa il defrisez in doua cicluri anterioare. Concizia este miza principala a acestei carti, care trage cu ochiul spre un model redutabil, 11 elegii de Nichita Stanescu." (Mihail Galatanu)

James Dashner

Captiv în Labirint

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Simona Toroscai. James Smith Dashner, născut în 1972, este un autor american de cărţi fantasy pentru copii foarte apreciate. Cartea de faţă este primul volum al trilogiei "The Maze Runner", o trilogie a cărei acţiune se petrece într-un viitor neclar, după un dezastru planetar. Eroul este un băiat numit Thomas care se trezeşte într-un loc necunoscut numit Glade, amnezic şi înfricoşat, alături de alţi băieţi - toţi adolescenţi - aflaţi în aceeaşi situaţie. "Aici descoperă, rând pe rând, că noua sa casă e de fapt un labirint uriaş, cu ziduri de piatră care se mişcă in timpul noptii, făcând rezolvarea sa aproape imposibilă; că în labirint se ascund nişte monştri-roboti - Dureroşii - care îi atacă şi îi determină să treacă printr-o Transformare dureroasă; că sunt forţaţi să locuiască în Glade de către nişte Creatori despre care nu-şi amintesc nimic.Thomas şi tovarăşii săi, alături de Teresa - singura fată din întregul grup - trebuie să rezolve labirintul şi să găsească drumul spre casă cu orice preţ."

John Ajvide Lindqvist

Lasă-mă să intru

Editura Trei

Traducere din suedeză şi note de Gabriella Eftimie. John Ajvide Lindqvist e un scriitor suedez de primă mărime, autor al unor cărţi cu atmosferă horror. Acesta este romanul său de debut, care a fost ecranizat cu succes în 2008. Acţiunea se petrece în anul 1981, când poliţia descoperă într-o suburbie trupul unui băiat mort, golit de sânge. Se presupune că e vorba de o crimă ritualică. Romanul, scrie editura, "răstoarnă toate clişeele legate de vampiri, fiind în fiind acelaşi timp o lectură seducătoare şi şocantă, care satisface cititorul de «pulp», dar şi dezgutătorul exigent de literatură «genre»."

Luis Landero

Chitaristul

Editura Allfa

Traducere din limba spaniolă şi note de Cătălina Iliescu Gheorghiu. "Luis Landero este probabil cel mai mare povestitor din literatura spaniolă contemporană. Un scriitor esenţial." - El País. "Emilio este un adolescent care dimineaţa munceşte într-un atelier mecanic, iar după-amiaza merge la şcoală, încercând să-şi găsească drumul în viaţă. Când vărul lui, Raimundo, se întoarce de la Paris şi îi povesteşte despre marile succese pe care le-a avut cântând flamenco la chitară, Emilio se lasă purtat de visul acestei vieţi boeme şi se hotărăşte să devină chitarist. În curând, soţia şefului lui îi cere să-i dea lecţii particulare de chitară, şi astfel Emilio îşi descoperă pasiunea pentru muzică, pentru artă, pentru femeile frumoase, dar şi pentru pericol."

Jose Carlos Somoza

Cheia Adâncului

Editura RAO

Traducere din limba spaniolă de Adriana Steriopol. "Viaţa monotonă a lui Daniel Kean, un tânăr angajat la căile ferate, va fi marcată pentru totdeauna când, într-o zi normală de lucru, descoperă un călător cu o bombă legată de trup. Înainte de a putea reacţiona, străinul îi propune o înţelegere riscantă... Începând din momentul acela, familia lui Daniel va fi în primejdie şi singura posibilitate de a o salva va fi descoperirea persoanelor care se ascund în spatele atentatului terorist din tren. Împreună cu o fată ai cărei ochi văd doar întunericul, cu un bibliofil sceptic şi iscoditor şi cu ciudaţii şi puternicii prieteni ai acestora, Daniel va străbate ţinuturi crepusculare bântuite de legende străvechi şi de zei arhaici, din Germania pâna în cele mai ascunse colţuri ale Pamântului, pentru a găsi «Cheia Adâncului» şi a descoperi adevărul despre entitatea supremă care guvernează lumea."