Băsescu amână să-i dea lui Ponta mandat pentru summit-ul UE

Autor: Iulian Anghel 08.11.2012

Nivelul de reprezentare a României la summit-ul UE din 22-23 noiembrie de la Bruxelles, unde va fi discutat bugetul Uniunii pentru exerciţiul financiar 2014-2020 nu a fost decis la întâlnirea de ieri dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, şeful statului propunând încă o discuţie după data de 13 noiembrie când şeful Guvernului de la Bucureşti se va întâlni cu premierii din Europa de Est favorabili unor alocări substanţiale pentru fondurile de coeziune.

Premierul i-a cerut preşedintelui un astfel de mandat, dar nu l-a primit încă.

Cu o zi înainte, Guvernul aprobase mandatul de negociere privind poziţia României la propunerile privind cadrul financiar multianual al UE pentru 2014-2020. Unul dintre punctele acestui mandat este clar: România nu acceptă să se facă nicio legătură între stadiul absorbţiei din actualul exerciţiu financiar (o absorbţie slabă de sub 10% acum, dar care va ajunge la minimum 35-50%, după cum susţine ministrul afacerilor europene Leonard Obran) şi alocările viitoare, cu alte cuvine nu va accepta să i se taie din fondurile viitoare pe considerentul că, în trecut, nu a fost capabilă să absoarbă fondurile pe coeziune. Nu va accepta, de asemenea, nici ca nivelul anual al sumelor alocate pe fondurile de coeziune să fie mai mici de 2,5% din PIB, acest procent fiind maxima concesie admisă de România, după cum spune Leonard Obran. Şi va fi complet inacceptabilă pentru Bucu­reşti, mai afirmă acesta, tăierea a 150-200 mld. euro din bugetul UE 2014-2020 (cum cer unele ţări precum Marea Britanie sau Olanda) de 1.033 mld. euro propus de Comisia Europeană. Acestea sunt "pretenţiile" mari ale României, dar cine să le susţină la Bruxelles?

Această întrebare nu-şi găseşte răspuns de peste o lună de zile. Negocierile pe bugetul UE vor fi foarte complicate, cineva trebuie să exprime punctul de vedere al României (dincolo de poziţia ce va fi expusă în cadrul reuniunii reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre). Cine?

"Preşedintele a propus, şi evident am acceptat, ca decizia şi discuţia finală să o avem după ce eu finalizez în data de 13 negocierile la Bruxelles în cadrul "Prietenilor coeziunii", a explicat Ponta.

La 13 noiembrie, la Bruxelles, va avea loc o ultimă discuţie înainte de summitul şefilor de state sau de guverne între prim-miniştrii din statele UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii" - 15 state majoritar din Europa de Est care fac front comun împotriva contributorilor neţi care cer diminuarea bugetului viitor al UE cu 150 - 200 mld. euro, ceea ce ar afecta profund alocările pe fondurile structurale şi de coeziune ale noilor veniţi în UE. Aceştia au o poziţie apropiată de cea a Comisiei Europene şi a Parlamentului European, dar lupta pentru bani va fi foarte încinsă.

Pe de altă parte, premierul a susţinut că decontarea tuturor facturilor pentru POSDRU (programul de resurse umane, blocat la finanţare din august) ar urma să aibă loc în luna decembrie, când ar urma să fie deblocate rambursările şi pentru POR, în timp ce programele operaţionale Transporturi şi Creşterea Competitivităţii ar putea fi deblocate anul vi­itor.