Al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, un spectacol sobru plin de promisiuni de corectitudine pentru o ţară măcinată de corupţie

Ziarul Financiar 09.11.2012

După ce SUA au oferit un show plin de culoare prin alegerile prezidenţiale, a venit rândul Chinei să aducă un spectacol pe scena politică a lumii, dar unul mai sobru. Ieri a început cel de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, unde actualii lideri vor da ştafeta celei de-a cincea generaţii de conducători de după revoluţia din 1949. Speranţele celor care aşteptau un drum liber spre democraţie au fost rapid tăiate de preşedintele Hu Jintao, care însă a stabilit o ţintă curajoasă pentru noul "împărat", dublarea PIB-ului per capita până la sfârşitul deceniului, perioada în care, după unii analişti, China va întrece SUA şi va deveni cea mai mare economie mondială.

Dar Hu Jintao s-a folosit de discursul de adio pentru a trimite noii generaţii de lideri un avertisment. "Dacă nu reuşim să rezolvăm problema corupţiei, lucrul acest ar putea fi fatală pentru partidul nostru, căruia i-ar putea aduce prăbuşirea. Ar putea aduce chiar prăbuşirea statului", a spus preşedintele în discursul de deschidere a Congresului, la care participă, timp de o săptămână, peste 2.000 de delegaţi, scrie Bloomberg.

Partidul Comunist tocmai a reuşit să treacă peste cea mai turbulentă perioadă de după masacrul din piaţa Tiananmen, din 1989. Anul acesta imaginea partidului a fost adânc zgâriată de cazul lui Bo Xilai, fost lider a cărui soţie a fost condamnată pentru uciderea unui om de afaceri britanic. De asemenea, politicienii trebuie să facă faţă criticilor care creionează colapsul unei economii ce creşte peste limitele sustenabilităţii şi unei nelinişti sociale tot mai evidente.

Roşu pătat

Luna trecută, Bo a fost deposedat de ultima funcţie oficială din partid, ceea ce deschide drumul unui proces penal în care fostul politician este acuzat, printre altele, de corupţie, obstrucţionarea justiţiei şi spionaj. Cazul lui Bo a făcut înconjurul lumii.

Imaginea partidului a fost pătată recent şi de un articol publicat în New York Times potrivit căruia premierul chinez Wen Jiabao, care face paradă de originile sale modeste, ar avea, în realitate, o avere ascunsă care se ridică la 2,7 mld. dolari.

Problema corupţiei este parte a unui subiect mai larg de discuţie în China legat de inegalitatea veniturilor şi decalajul tot mai mare dintre băgaţi şi săraci, de participarea populaţiei la guvernare şi rolul partidului într-o eră în care informaţia circulă mai lejer şi poate scăpa cenzurii.

În privinţa nervozităţii sociale, partidul a încercat canalizarea acesteia prin "zgândărirea" sentimentului naţional într-o dispută cu Japonia privind apartenenţa teritorială a unor insule.

La doar câteva săptămâni după încetarea revoltelor anti-japoneze, preşedintele a subliniat necesitatea întăririi armatei, a protejării intereselor maritime ale ţării şi de a se pregăti de "războiul local" în era informaţiei, potrivit Thomson Reuters.

"Nu trebuie să mergem pe vechiul drum, care este închis şi rigid, şi nici pe celea cea rea a schimbării drapelelor", spus Hu. Fraza a fost îndelung comentată, şi uneori ridiculizată, pe Internet. Un utilizator al versiunii chineze a Twitter a scris: "Aşa că ne învârtim în loc până murim", notează Financial Times.

Cu ocazia acestui Congres, Hu va ceda rolul de conducător al partidului vicepreşedintelui Xi Jinping. Acesta îşi va prelua atribuţiile de stat la întâlnirea anuală a parlamentului din martie. Pentru cei care sperau că odată cu noua generaţie de conducători vor veni şi vremuri mai bune, purtătorul de cuvânt al partidului, Cai Mingyhao, a făcut clar că regula partidului unic este inviolabilă.

Noua generaţie de lideri

Cei peste 2.000 de delegaţi vor aproba modificări în constituţia partidului şi vor alege următorul comitet central, un grup de 200 de persoane din rândul cărora vin membrii Biroului Politic - în prezent cu 24 de membri - şi ai comitetului permanent, acum cu nouă membri. Comitetul Permanent deţine puterea supremă în China.

Analiştii politici anticipează că numărul celor din Comitet va fi redus la şapte. Bo Xilai a fost unul dintre candidaţii pentru această structură. Modificările din conducere l-ar putea aduce pe vicepremierul Li Keqiang pe locul deţinut de premierului Wen Jiabao în Comitet. Analiştii cred că lui Li şi Xi li se vor alătura la conducerea partidului vicepremierii Zhang Dejiang şi Wang Qishan, secretarul de partid din Tianjin, Zhang Gaoli, liderul de partid din Shanghai, Yu Zhengsheng, şi ministrul propagandei Liu Yunshan.

"Zhang în loc de Wang ca vicepremier executiv ar reprezenta un pas înapoi pentru atât de necesarele reforme pentru sectorul financiar", apreciază Nicholas Lardy, analist la Institutul Peterson.

Avocaţii reformelor îl presează pe Xi să reducă din privilegiile companiilor de stat, să faciliteze stabilirea populaţiei rurale în oraşe, să repare un sistem fiscal care încurajează guvernele locale să exproprieze terenuri şi, mai presus de toate, să îngrădească puterea unui stat despre care ei spun că sufocă avansul economic.

Agenda oficială de reforme cuprinde, printre altele, spargerea monopolului companiilor de stat, dereglementarea creditării şi renunţarea la politica de a cota sub preţul pieţei materiile prime.

China trebuie să-şi consolideze capacitatea de a inova, de a avansa urbanizarea şi stimula cererea internă, a spus Hu.

Statul chinez figurează cu un PIB per capita de 4.260 dolari în 2010 pe poziţia 121 în topul Băncii Mondiale, nivel apropiat de cel al Iordaniei şi Tailandei şi echivalent cu o zecime din cel al SUA.

Planul actual cincinal al Chinei, pentru perioada 2011-2015, stabileşte ţinta creşterii venitului disponibil per capita din mediul urban la 26.810 yuani (4.294 dolari), de la 19.109 yuani în 2010, cu un avans anual de 7%. Un ritm similar din 2016 până în 2020 ar duce la atingerea ţintei lui Hu.

CHINA ÎN CIFRE

Creştere economică 7,4%, în ritm trimestrial, în trimestrul 2, cel mai redus ritm de după criza economică mondială.

PIB per capita 5.445 dolari, în 2011. Spre comparaţie, România a avut anul trecut un PIB per capita de 8.405 dolari.

Rata şomajului 6,5%. Cifra este considerată necredibilă de mulţi analişti.

Populaţie 1.347 miliarde, cea mai mare din lume.

Rata sărăciei 13,4%, în 2011