Bursa şi-a ratat ţintele pe 2012: listări zero, tranzacţii în scădere, afaceri şi profituri mai mici

Autor: Andrei Chirileasa 11.11.2012

Afacerile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut în primele nouă luni cu 17%, la 14 milioane de lei, în condiţiile în care pentru acest an conducerea BVB bugetase creştere de 16% a afacerilor. Pentru a-şi atinge ţinta, bursa ar trebui să aibă vânzări de 11 milioane de lei în ultimul trimestru, ceea ce este imposibil în condiţiile în care listările aşteptate nu au venit, iar tranzacţiile sunt în scădere.

Scăderea afacerilor s-a accentuat în trimestrul al treilea la 33%, bursa obţinând venituri din activitatea de bază de 4 mil. lei faţă de 6 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta în condiţiile în care şi tranzacţiile cu acţiuni derulate pe bursă, principala sursă de venit, au scăzut cu 40%, la 1,76 mld. lei, conform datelor publicate vineri de BVB.

Astfel, în loc să-şi crească profitul, aşa cum aşteptau acţionarii, BVB a raportat scăderea cu 54% a profitului operaţional în trimestrul al treilea, iar profitul net s-a redus cu 45%.

Rezultatele slabe au fost anticipate de investitori, iar preţul acţiunilor BVB a atins luna trecută minimele de la listare, coborând sub nivelul de 22 de lei.

Bursa de Valori Bucureşti ca investiţie este una dintre cele mai mari dezamăgiri ale acestui an, cu o scădere a acţiunilor de 22% faţă de începutul anului, în condiţiile în care indicele BET, care urmăreşte principalele 10 companii de pe bursă (inclusiv BVB), a crescut cu 12%.

Acţiunile BVB nu se corelează însă cu evoluţia indicilor, ci cu evoluţia tranzacţiilor de pe bursă. Astfel, chiar dacă indicii bursieri scad, acţiunile BVB pot creşte dacă tranzacţi­ile sunt mai mari. La începutul anului, aşteptările legate de titlurile BVB erau foarte ridicate, iar preţul acţiunilor urcase la 36 de lei. Schimbarea componenţei consiliului de administraţie şi numirea lui Lucian Anghel în funcţia de preşedinte, precum şi ofertele anunţate de stat (vânzarea a câte 15% din Transelectrica şi Transgaz, listarea a 15% din Romgaz, listarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica) ar fi trebuit să crească tranzacţiile şi capitalizarea pieţei şi să aducă noi investitori pe bursă. Conducerea BVB s-a bazat pe finalizarea acestor oferte atunci când a bugetat creşterea afacerilor cu 16%, la 25 mil. lei. Dintre toate ofertele aşteptate, doar Transelectrica s-a realizat. Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a anunţat că oferta Transgaz se va amâna, fără a preciza un nou termen.

Fără listări noi şi fără evenimente care să scoată din amorţeală investitorii, tranzacţiile de pe bursă au atins în octombrie minimul ultimilor doi ani. Doar Fondul Proprietatea (FP) mai reuşeşte să anime din când în când piaţa cu tranzacţii mai mari. Transferurile cu acţiuni FP reprezintă 45% din total, iar listarea fondului la Varşovia ar însemna scăderea şi mai puternică a tranzacţiilor cu acţiuni, deoarece o parte semnificativă a transferurilor se vor muta în Polonia.