Microcreditele pentru firme româneşti sunt de patru ori mai scumpe decât în Franţa

Autor: Mădălina Dediu Panaete 12.11.2012

Rata medie a dobânzii pentru un credit de valoare mică acordat de instituţii financiare nebancare unei firme mici care nu se califică pentru a merge la bancă se ridică la 16%, în comparaţie cu numai 4% în Franţa, Italia sau Austria, potrivit unui raport publicat cu ocazia Conferinţei Europene pentru Microcreditarea IMM-urilor care a avut loc la Bucureşti.

Valoarea medie a unui microcredit acordat anul trecut în România a fost de 5.000 de euro, în timp ce pe pieţele din Vest a ajuns la 9.600 de euro. În aceste condiţii, volumul microcreditelor acordate pe piaţa locală în 2011 a fost de 100 de milioane euro, în timp ce la nivelul Uniunii Europene (UE) au fost acordate microcredite în valoare totală de 1,04 mld. euro, România având astfel o cotă de numai 10% în pofida necesarului mare de finanţare.

"Piaţa microcreditării este departe de a-şi fi atins maturitatea", spune Bogdan Merfea, directorul general al Patria Credit, instituţie de microfinanţare controlată de Fondul Româno-American de Investiţii. Cu volumul de 100 mil. euro de anul trecut România a ocupat locul 7 în Europa. Durata medie a unei microfinaţări în Europa este cuprinsă între doi ani (28% din împrumuturi) şi trei ani, în timp ce în România ajunge la 33 de luni.