Fraţii Mureşan ajung cu Electrogrup la 100 mil. euro: energia verde şi piaţa externă, oportunităţi de creştere

Autor: Laurentiu Cotu 13.11.2012

Afacerile grupului Electrogrup, controlat de fraţii Teofil şi Simion Mureşan din Cluj-Napoca, vor depăşi în acest an pragul de 100 mil. euro, o felie tot mai mare din business venind din domeniul energiilor regenerabile, sector care a înregistrat un adevărat boom în ultimii trei ani de zile. Totodată, anul viitor Electrogroup ar putea face primul pas peste graniţă prin deschiderea unei subsidiare externe.

În cadrul grupului activează companiile Electrogrup (servicii de infrastructură), Direct One (operator telecom), Ten Gaz&Energy (producător, distribuitor şi furnizor de gaze naturale şi electricitate), WESEE (parcuri eoliene), Alesis&GV (microhidrocentrale).

"Cifra de afaceri la nivelul grupului în acest an este estimată la peste 100 de milioane de euro. Pentru compania Electrogrup am bugetat o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Transilvania Teofil Mureşan", fondatorul Electrogrup.

Printre clienţii Electrogrup se nu­mără operatori importanţi de pe piaţa de telecomunicaţii sau cea de distribuţie a energiei electrice şi investitori în parcuri industriale. Printre aceştia sunt companiile Vodafone, Orange, Romtelecom, UPC, Huawei, E.ON, Enel, Electrica, CEZ Group, Transelectrica, Reif, Heberger, Bosch, Egger sau UTI Group.

Tot mai mult verde

"Continuăm să oferim servicii în domeniile tradiţionale de activitate, la nivel naţional, în zona energetică, de telecomunicaţii sau de construcţii civile. Pe lângă aceste servicii, o pondere tot mai mare o au proiectele pentru piaţa energiilor regenerabile", a spus Mureşan.

Electrogrup, în calitate de contractor la cheie, oferă servicii de proiectare, autorizare, implementare, monitorizare şi mentenanţă pentru parcuri fotovoltaice, construcţii hidroenergetice sau parcuri eoliene.

Clujenii spun că până în 2013, Electrogrup va finaliza lucrările la cinci microhidrocentrale, cu o putere instalată totală de aproximativ 7 MW şi va realiza faza a doua a investiţiei într-un parc fotovoltaic de 5,8 MW.

Energia verde este unul dintre pu­ţinele sectoare economice care au cres­cut vertiginos în criză. Începând cu anul 2009 şi până acum au fost montaţi mai bine de 1.400 MW în parcuri eoliene, ceea ce presupune investiţii de peste 2 mld. euro. Acum însă specialiştii din piaţa creditează un nou boom al energiei verzi, cel al proiectelor solare care beneficiază de cel mai important sprijin dintre toate energiile regenerabile.

În aşteptarea investiţiilor statului

"Prevăd, pe termen scurt, o reducere a numărului de operatori în zona în care activăm, prin consolidări, achiziţii, retrageri sau insolvenţe. Şi această piaţă, exceptând serviciile de mentenanţă, este puternic afectată de recesiune. Astfel, investiţiile statului sunt privite ca un motor de repornire a economiei", a precizat fondatorul Electrogrup.

Electrogrup execută lucrări de infrastructură la nivel naţional prin centrele operaţionale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Constanţa. În perioada următoare, planurile de dezvoltare ale companiei includ intrarea pe piaţa externă, dar şi consolidarea activităţii pe piaţa internă.

"Cred că sectorul energetic va fi în viitor un domeniu cheie pentru economia românească, astfel că şi planurile noastre vizează zona proiectelor de modernizare a infrastructurii energetice existente şi proiecte noi de dezvoltare a capacităţilor de producţie din surse regenerabile", spune Teofil Mureşan.

Cu ochii peste graniţe

Pe de altă parte, compania estimează că 2013 va fi anul în care Electrogrup va anunţa prima subsidiară externă. "Deschiderea pieţei muncii în UE va face posibilă şi intrarea unor companii româneşti performante. Experienţa pe care o avem acum cu firma WESEE, implicată în proiecte internaţionale, ne face optimişti", a afirmat Mureşan, fără a oferi mai multe informaţii despre o posibilă locaţie. Începând cu anul 2010 Electrogrup a intrat în domeniul energiilor eoliene, într-un joint-venture româno-german cu compania WESEE (Wind Energy Service East Europe).

Prima companie înfiinţată de Teofil Mureşan a fost Electrogrup, în anul 1997 la Cluj-Napoca, specializată în construcţii de infrastructură energetică, telecomunicaţii şi civile. Electrogrup a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 31,4 mil. euro, în creştere cu 41% faţă de anul trecut, conform site-lui Ministerului Finanţelor Publice. Totodată, profitul net al companiei a ajuns la 4,9 mil. euro în 2011, iar numărul mediu de angajaţi la 267 de persoane.

În prezent, Electrogrup are aproximativ 300 de angajaţi, însă grupul de companii din care face parte numără în total 450 de oameni.

Acţionarii majoritari ai Electrogrup sunt fraţii Teofil şi Simion Mureşan, în timp ce alţi top-manageri ai companiilor din grup deţin pachete minoritare de acţiuni.