Investitorii români vor putea tranzacţiona acţiuni Facebook la preţuri mai reduse pe pieţele externe

Autor: Stefan Musgociu 14.11.2012

Investitorii români vor putea tranzacţiona acţiuni Facebook la preţuri mai reduse pe pieţele externe, întrucât comisioanele pentru decontarea transfrontalieră vor fi mai mici după ce Depozitarul Central a înregistrat titlurile reţelei de socializare în sistemul de compensare-decontare.

Titlurile Facebook au fost înregistrate, marţi, în sistemul Depozitarului Central, potrivit unui comunicat transmis de Depozitar.

Acţiunile companiei care deţine reţeaua de socializare pot fi tranzacţionate pe bursa Nasdaq, precum şi pe pieţele de la Frankfurt, Berlin, Hamburg, Munchen, Xetra US Stars, Stuttgart, Lang&Schwarz şi pe sistemul Trade Gate.

Acţiunile Tradeville ar putea fi tranzacţionate inclusiv pe sistemul alternativ al BVB, la secţiunea titlurilor internaţionale, având în vedere că firma de brokeraj Tradeville a anunţat încă din august că intenţionează să aducă aceste acţiuni.

Imediat după listarea Facebook, în luna mai, Tradeviile a permis clienţilor săi să mizeze pe scăderea preţului acestor acţiuni, prin intermediul tranzacţionării contractelor pentru diferenţă (CFD) cu activ suport pe titlurile celei mai mari reţele sociale.

Totodată, casa de brokeraj a adus majoritatea acţiunilor companiilor străine tranzacţionate în prezent pe sistemul alternativ al BVB, printre care Apple, Google, Siemens, BMW şi OMV.

Pentru ca investitorii români să poată cumpăra acţiuni ale unor companii străine direct de pe Bursa de la Bucureşti este nevoie ca un broker local să cumpere titlurile respective de pe bursa externă, unde sunt listate companiile respective, şi să le aducă la tranzacţionare pe sistemul alternativ la BVB.

Tranzacţiile pe unele burse externe au costuri mai ridicate din cauza comisioanelor. Spre exemplu, o investiţie pe piaţa ame­ricană ar trebui să fie în valoare de cel puţin 10.000-15.000 de euro. Astfel că aducerea de acţiuni americane la Bucureşti ar ieftini tranzacţiile pentru aceşti investitori.

În prezent, Depozitarul Central dispune de legături transfrontaliere în 20 ţări, iar celelalte 19 state sunt Africa de Sud, Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ungaria şi Bulgaria.

De asemenea, DC oferă participanţilor săi posibilitatea decontării transfrontaliere în 11 valute (franci elveţieni, coroane ceheşti, coroane daneze, euro, lire sterline, forinţi maghiari, zloţi polonezi, coroane suedeze, dolari americani, rand sud-african şi lei - operaţiunile de decontare transfrontalieră în lei se pot desfăşura la data curentă doar prin intermediul Clearstream Banking Luxembourg).

În acest an, Depozitarul a decontat 51 de tranzacţii transfrontaliere în valoare de aproape 3,7 milioane lei, potrivit statisticilor prezentate pe site-ul companiei.