Expoziţie cu afişe de film din Cehoslovacia, la MNAC

Autor: Oana Ghita 14.11.2012

Expoziţia ilustrează un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii '60 şi '80 a fost una în care realizarea afişelor de film nu era constrânsă de aşteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate. Deşi aflată sub un regim politic restrictiv, arta afişului de film cehoslovac a atins apogeul artistic.

"Designul de afiş a devenit un fenomen mondial doar în două ţări atunci - în Cehoslovacia şi Polonia. Ele se deosebesc de producţia de afiş de film din oricare altă parte a lumii, unde deja în anii '50 afişele erau realizate de companii de relaţii publice, nu de autori", spune Pavel Rajčan, curatorul expoziţiei şi deţinătorul colecţiei de afişe.

Nu există un stil anume care să domine în afişe - în timp ce câţiva designeri au adoptat stilul puternic al minimalismului, alţii au împrumutat în mod liber din curente artistice, de la picturi clasice până la suprarealism şi pop-art. "Po sterele erau realizate de unii dintre cei mai buni designeri ai timpului, într-o perioadă când computerele erau de neimaginat", adaugă Rajčan.

Pentru expoziţia din Bucureşti, Pavel Rajčan a pregătit o selecţie specială, care include şi 20 de postere cehoslovace realizate pentru filmele româneşti distribuite în cinematografe în anii '70 şi '80.

"Oricine este interesat de grafică, design sau film nu trebuie să rateze această expoziţie. Veţi fi surprinşi de creativitatea afişelor, care nu se mai găseşte astăzi pe afişele de film, cu grafica făcută pe calculator şi pline de logourile partenerilor", spune directorul Centrului Ceh, René Kubášek.

Expoziţia are câteva evenimente colaterale - un curs de istoria afişului de film, care va avea loc vineri, de la ora 20.00, la Centrul Ceh, şi proiecţii regulate de filme ale noului val ceh, în fiecare joi, de la 17.00, la MNAC.

Expoziţia este o parte din cele peste 60.000 de postere din colecţia "Terry Posters" din Praga (www.terry-posters.com) şi prezintă 20 de afişe pentru filme româneşti, 20 pentru filme cehe şi 61 pentru filme clasice universale.

Evenimentul este organizat de Centrul Ceh din Bucureşti, în colaborare cu Terry Posters şi Muzeul Naţional de Artă Conteporană (MNAC).

Expoziţia va fi deschisă între 15 noiembrie şi 15 ianuarie 2013, la etajul 4 al MNAC, şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.