Cu patru manageri de la începutul anului, Transelectrica a raportat profituri de opt ori mai mici la nouă luni

Autor: Andrei Chirileasa 14.11.2012

Transelectrica Bucureşti (TEL), compania care operează sistemul naţional de transport al energiei electrice, a raportat la nouă luni un profit net de 19,2 mil. lei (4,33 mil. euro), faţă de câştiguri de 153 mil. lei (36 mil. euro) în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Afacerile Transelectrica au urcat cu 7%, la 2,093 mld. lei (472 mil. euro), însă creş­terea a venit din serviciile de pe piaţa de echilibrare, din care compania nu obţine niciun fel de profit.

În schimb, veniturile din transportul energiei electrice au scăzut cu 3,36%, la 762,7 mil. lei, din cauza reducerii cu 4,17% a cantităţii de energie transportate, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Profitul din exploatare (EBIT) al Transelectrica s-a redus cu 55% la nouă luni, din cauza creşterii cu 10% a cheltuielilor cu personalul şi a amortizărilor mai mari. Rezultatul net a fost tras în jos de pierderile financiare, care s-au majorat cu 128%, la 65 mil. lei, din cauza deprecierii leului. Transelectrica are datorii mari în valută care au fost reevaluate la un curs nefavorabil.

Compania s-a confruntat cu aceeaşi problemă şi în 2009 şi 2010 când a raportat profituri nesemnificative. În schimb, în 2011, când leul nu s-a depreciat la fel de mult, profitul companiei şi-a revenit.

Din cauza rezultatelor slabe, acţiunile Transelectrica au scăzut cu 35% de la începutul anului, ajungând la 11,29 lei/acţiune. La acest preţ, capitalizarea com­paniei este de 182 mil. euro. Statul deţine 58,7% din acţiuni, după ce a vândut 15% pe bursă în luna martie pentru 37 mil. euro, iar Fondul Proprietatea are 13,5%. SIF Oltenia deţine încă 5% din acţiuni.

Transelectrica este una dintre com­paniile cele mai disputate de către politiceni. În ultimii ani, compania a fost în sfera de influenţă a PD-L, însă din mai, odată cu schimbarea guvernului, ea a trecut sub controlul liberalilor. Ministrul eco­nomiei Daniel Chiţoiu este unul dintre liderii PNL. Deşi companiile de stat sunt obligate prin Ordonanţa 109/2011 să selecteze membrii consiliilor de administraţie şi directorii generali prin concurs, pe bază de com­petenţe, în acest an Ministerul Economiei a schimbat de trei ori directorul general al Transelectrica, toate cele trei numiri făcute fiind cu titlu provizoriu.

La finalul lunii octombrie, la con­ducerea Transelectrica a fost numit Andrei Benghea Mălăieş, un consultant în vârstă de 31 de ani care a fost consilier şi director de cabinet al lui Sebastian Vlădescu la Ministerul Finanţelor (din august 2005 până în martie 2007).

De la începutul anului au fost schimbaţi şi mai mulţi membri ai consiliului de administraţie, tot cu titlu provizoriu. În luna iulie, acţionarii Transelectrica au aprobat trecerea la un sistem de conducere dualist cu Consiliu de Supraveghere şi directorat.

Joi, 15 noiembrie, acţionarii companiei aleg membrii provizorii ai Consiliului de Su­pra­veghere, care va fi format din nouă membri. Ministerul Economiei a făcut cinci pro­puneri: fostul ministru al mediului de afa­c­eri Lucian Isar, deputatul PNL Mircea Ciopraga, Adrian Gheorghe Costin, fost di­rector IT în Autoritatea Naţională a Vă­mi­lor, Ovidiu Artopolescu, fost director al Microsoft România, şi avocatul Alin Chiţu de la casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Aso­ciaţii. Fondul Proprietatea l-a propus pe Radu Bugică, managerul fondului de in­vestiţii Sigma Bleyzer, iar SIF Oltenia a venit cu Dan Voiculescu, director în cadrul societăţii. Fostul director al filialei SMART a Transelectrica, Călin Radu Vilt, candi­dează pe cont propriu.

Lor li se adaugă cei cinci membri actuali ai consiliului: Gheorghe Seculici, Victor Vevera, Dumitru Orlandea, Dumitru Pîrvu­lescu şi Andrei Benghea Mălăieş.

Schimbările din conducere nu au oprit scăderea profitului şi nici a acţiunilor

Andrei-Gabriel Benghea-Mălăieş este începând de la finalul lunii octombrie directorul general al Transelectrica Bucureşti (TEL), transportatorul naţional de energie electrică, el înlocuindu-l din funcţie pe Marius Mateescu, care era director general interimar de la finalul lunii mai. Benghea-Mălăieş este al patrulea director general al Transelectrica de la începutul anului. El este membru în consiliul de administraţie al Transelectrica din aprilie 2010, fiind ales la propunerea Fondului Proprietatea. El are 31 de ani şi a fost în perioada 2005-2007 consilier şi şef de cabinet al ministrului de finanţe Sebastian Vlădescu. El a mai fost în consiliile de administraţie ale CFR, Loteria Naţională, Imprimeria Naţională şi Româniafilm.