Băncile şi companiile de asigurări au primit injecţii de capital de o jumătate de miliard de euro pentru a-şi acoperi pierderile

Autor: Ciprian Botea 19.11.2012

Băncile şi asigurătorii străini au adus anul acesta peste 550 mil. euro la capitalul subsidiarelor locale pentru a acoperi pierderile generate de scăderea vânzărilor şi creşterea cheltuielilor cu provizioanele şi respectiv despăgubirile.

Majorările de capital raportate de băncile cu acţionariat străin de la începutul anului au depăşit 380 milioane de euro, fiind de patru ori peste nivelul din 2011, banii fiind utilizaţi în cele mai multe cazuri pentru a acoperi pierderile din credite neperformante sau pentru ca băncile locale să-şi menţină parametrii de solvabilitate impuşi de BNR.

Grupurile austriece care deţin o treime din sistemul bancar local au adus şi cei mai mulţi bani la capitalul subsidiarelor locale. Spre exemplu, Erste a majorat în două rânduri anul acesta capitalul BCR, cea mai mare bancă din piaţă, cu echivalentul a 160 milioane de euro, iar grupul austriac se pregăteşte să mai aducă încă 100 milioane de euro pentru a susţine banca locală.

Volksbank, un alt grup austriac, a majorat de asemenea cu 83 milioane de euro capitalul filialei de la Bucureşti la începutul acestui an. Cele două bănci au avut nevoie de capital suplimentar după ce anul trecut au raportat pierderi record din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele de risc.

"Majorările de capital au avut loc în contextul în care băncile şi companiile de asigurări a trebuit să se încadreze în indicatorii de solvabilitate impuşi de autorităţile de reglementare. Este un semnal prost pentru piaţă faptul că acţionarii străini trebuie să aducă bani pentru a acoperi găurile subsidiarelor locale", consideră analistul financiar Dragoş Cabat, managing partner al Financial View.

Totuşi, majorările de capital au ajuns să reprezinte unul dintre canalele principale prin care mai intră bani în ţară în condiţiile în care investiţiile străine s-au prăbuşit în perioada de criză. Anul trecut, de exemplu, mai mult de 80% din investiţiile străine directe au fost participaţii la capital, în timp ce creditele intragrup (credite acordate de investitorii străi­ni com­paniilor rezidente) au reprezentat mai puţin de o cincime.

Sistemul bancar a raportat o pierdere de peste 40 milioane de euro doar în primul semestru din acest an din cauza provizioanelor ridicate constituite pentru acoperirea creditelor neperformante. Ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor acordate de bănci locale depăşea 17% la sfârşitul lunii septembrie, adică de trei ori peste nivelul din urmă cu trei ani.

Majorări importante de capital au făcut anul acesta şi Banca Românească, OTP Bank, Intesa Sanpaolo sau MKB Romexterra. Acestea au raportat îm­pre­ună majorări de capital de peste 80 milioane de euro.

Turcii de la Garanti au adus la rândul lor 38 milioane de euro la capitalul băncii din România, acesta fiind însă unul dintre puţinele cazuri în care majorarea de capital a fost efectuată pentru a susţine ambiţiile de creştere ale acţionarilor. Garanti a intrat pe piaţă la finalul anilor '90, dar au rămas mult timp cu o prezenţă discretă, abia în 2007 lansând o ofensivă de creştere pe retail.

De partea cealaltă, firmele de asigurări au adus la capital 170 mil. euro anul acesta. Piaţa asigurărilor raportează pierderi în mod constant din 2005 încoace şi numai în ultimii patru ani, care s-au suprapus cu perioada de criză, acţionarii străini ai asigurătorilor au fost nevoiţi să aducă peste 600 milioane de euro pentru a acoperi găurile din bilanţuri. Pierderea agregată la nivelul pieţei a fost de 77 mil. euro anul trecut.

"Companiile din sectorul financiar vor continua să aducă o bună perioadă de timp capital. Mai ales în cazul companiilor de asigurări este obligatoriu să vină cu capital suplimentar având în vedere că acestea au pe lângă ele şi fonduri de pensii şi au anumite cerinţe pe care trebuie să le respecte", consideră Dragoş Cabat.

Oficialii CSA afirmă că instituţia monitorizează mai atent pierderile asigurătorilor deoarece acestea afectează capacitatea companiilor de a-şi onora obligaţiile de plată asumate în faţa clienţilor. O parte din aceste pierderi se datorează faptului că multe companii au coborât foarte jos cu tarifele.

Cea mai mare majorare de capital a fost efectuată de austriecii de la Uniqa, care au adus 40 mil. euro la capitalul firmei din România. Oficialii Uniqa au prezentat majorarea de capital ca fiind necesară pentru susţinerea unor proiecte de investiţii, dar o parte din bani ar putea să acopere pierderile din ultimii doi ani ale companiei.

Italienii de la Generali au adus la rândul lor 30 mil. euro la capitalul subsidiarei de la Bucureşti, în timp ce asigu­ră­torul austriac Vienna Insurance Group (VIG) se pregăteşte să majoreze tot cu 30 mil. euro capitalul Omniasig. Olandezii de la Eureko au majorat totodată cu 23 mil. euro capitalul companiei de pensii din România. Grupul Eureko, care deţine un asigurător şi o companie de pensii pe piaţa locală, a raportat pierderi în mod constant în ultimii ani şi se pregăteşte să iasă de pe piaţa locală începând de anul viitor, potrivit unor informaţii din piaţă.