Condmag a câştigat de la Transgaz contracte de 40 mil. lei în două luni

Autor: Andrei Chirileasa 21.11.2012

Constructorul de conducte magistrale Condmag Braşov (COMI), controlat de omul de afaceri Gheorghe Călburean, şi-a adjudecat în ultimele două luni cinci con­trac­te în valoare cumulată de 39,6 mil. lei (8,8 mil. euro) de la transportatorul de gaze Transgaz Mediaş (TGN), companie controlată de stat.

Cel mai recent contract, atribuit chiar ieri, este în valoare de 15,4 mil. lei şi constă în construirea unei conducte între localităţile Mosloc şi Recaş. Celelate contracte vizează re­paraţii la diferite conducte ale Transgaz şi reabilitarea unei hale.

Contractele vin în con­textul în care Condmag şi alte trei companii au fost amen­date recent de Consiliul Con­curenţei pentru trucarea unor licitaţii derulate de Transgaz în 2011. Condmag a fost obli­gată să plătească o amendă de 4,5 mil. lei (circa un milion de euro).

Transgaz este cel mai mare furnizor de contracte pentru Condmag, având o pondere semnificativă în afa­cerile companiei lui Călbu­rean.

În anii 2009 - 2010, când investiţiile Transgaz s-au învârtit în jurul cifrei de 400 mil. lei, Condmag a avut parte de cei mai buni ani, cu afaceri care au sărit şi de 200 mil. lei anual.

În ultimii doi ani societatea braşoveană a traversat o perioadă mai puţin favorabilă după ce Transgaz Mediaş, care în mod tradiţional generează peste jumătate din afacerile constructorului de magistrale, şi-a redus puternic investiţiile pentru a distribui dividende mai mari.

În primele nouă luni ale anului, Condmag a raportat afaceri de 69,6 mil. lei, în scădăre cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi pierderi de 11,4 mil. lei, primele pentru companie din ultimii zece ani. Pe fondul rezultatelor slabe, acţiunile Condmag au scăzut cu aproape 50% pe bursă de la începutul anului, capitalizarea companiei fiind în prezent de 31 mil. lei (6,8 mil. euro).