Alex. Ştefănescu a aflat cum e să fii femeie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 23.11.2012

Alex Ştefănescu

Cum e să fii femeie?

Dialog cu Lia Faur

Editura Maşina de scris

Alex Ştefănescu este critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Lia Faur este poetă şi realizatoare de emisiuni pe teme culturale. Primul mărturiseşte: "De-a lungul întregii vieţi feminitatea mi s-a părut o enigmă. Nu numai anatomia femeii, în legătură cu care în cele din urmă m-am lămurit, ci şi modul cum îşi reprezintă femeile lumea şi cum se situează în ea." "M-a frapat curiozitatea lui nedisimulată - spune poeta -, nevoia de răspuns a unui bărbat la multele întrebări, deloc uşoare, şi care mi-au demonstrat că, dincolo de aparenţe, acest bărbat chiar îşi doreşte să afle ce simte o femeie, şi nu pentru a o dezveli cu uşurătate în faţa bărbaţilor, ci pentru a-i înălţa un elogiu."

Mihail Şişkin

Scrisorar

Editura Curtea veche

Traducere din limba rusă şi note de Antoaneta Olteanu. "Saşa şi Volodia sunt despărţiţi de război. Legătura lor trăieşte prin scrisorile pe care şi le trimit. Dragostea lor există acolo unde oamenii nu putrezesc şi sunt cicade mute, unde viaţa este zgomotoasă, generoasă, dăinuitoare, unde şinele de tramvai se îndreaptă spre un cui nevăzut de care se ţine lumea. Volodia participă la înăbuşirea Răscoalei Boxerilor şi află că singura victorie în război este să rămâi în viaţă. Saşa descoperă că poate fi fericită atunci când îşi ţine de mână tatăl, în ultima clipă a vieţii lui. Fiecare înţelege, în alt timp şi totuşi în acelaşi, că numai moartea dă sens vieţii. (...)
În ciuda veştii despre moartea lui Volodia, scrisorile lui continuă să sosească, iar Saşa continuă să le primească."

Nora Iuga

Petrecere la Montrouge

Versuri

Editura Cartea românească

Este o constructie ampla, cu o poveste care începe într-o gondolă şi sfârşeşte în somn. O poveste cu Marguerite Duras - octogenara - şi secretarul ei, un tânăr gondolier, angajat să îi transcrie visele, a căror cheie se află în această relaţie imposibilă. "Să presupunem, spune autoarea, că o mare doamnă - s-o numim Marguerite Duras - cunoaşte la Veneţia un foarte tânăr gondolier, pe care-l angajează ca secretar pentru a înregistra tot ce vorbeşte ea în somn. Cum mi-a venit aceasta idee? Ce să fac, îmi place NU-ul. Acel veto care anulează tot ce poate fi previzibil. Fireşte, iar nu înţelegeţi! NU-ul, nu ca refuz, ca revers. NU-ul ca Viagra DA-ului. NU-ul întărâtă, asmute. NU-ul e un "şo pă el!": când spui ne-ajuns cresşte distanţa ajunsului şi accelerezi ritmul, câştigi maratonul şi mori învingător; când spui ne-văzut creşti văzutul şi ajungi la nemaivăzut şi când spui ne-înţeles intri în bolgia cea mai adâncă, unde copia înţelesului e înlocuită cu originalul lui, netrucat de efectele orgii de lumini."

Corin Braga

Luiza Textoris

Editura Polirom

Într-un interviu acordat ziarului nostru în numărul din 14 septembrie, Corin Braga îşi prezenta astfel volumul: "Luiza Textoris face parte dintr-un proiect mai vechi, o tetralogie din care am publicat în anii 90 două romane, Claustrofobul şi Noctambulii. Luiza Textoris este o fată căreia îi place atât de mult să viseze încât cade în capcana visului, îşi pierde puterea de a distinge între realitate şi coşmar. Ea devine captivă în universul inconştientului oniric. Am putut da glas, prin acest personaj, mai multor obsesii şi reverii ce se tot repetau, care m-au vrăjit şi câteodată torturat nopţi şi chiar ani întregi. De pildă visul de zbor. Luiza chiar prin asta îşi începe călătoria în lumea paralelă, prin tentaţia de a da tot mai multă coerenţă şi stabilitate viselor în care învaţă să zboare, iar mai apoi de a transpune această experienţă în lumea cotidiană."

Miguel Delibes

Ereticul

Ediutra RAO

Traducere din limba spaniolă şi note de Tudora Şandru Mehedinţi. A treia carte publicată de Editura RAO din acest autor (1920-2010), considerat cel mai prestigious spaniol din ultima jumătate de veac. "Cipriano Salcedo s-a născut la 31 octombrie 1517. Fără mamă şi înstrăinat de tatăl absorbit de propria persoană, creşte ca un burghez bogat, chinuit de o conştiinţă prea puternică şi de reproşurile unui tată care îl consideră vinovat de moartea mamei. După întâlnirea cu teologii Agustin, Pedro Cazalla şi Don Carlos de Seso, Cipriano se converteşte la luteranism şi devine rapid un lider al Reformei protestante locale, unde depune toate eforturile de a câştiga şi alţi adepţi şi chiar călătoreşte în Germania, în acest scop. Când Inchiziţia arestează un membru al mişcării, întregul grup este expus."

E.L.James

Cincizeci de umbre întunecate

Vol.II

Editura Trei

Colecţia Eroscop, coordonată de Magdalena Mărculescu şi Pascal Bruckner. Traducere din engleză de Laurenţiu Dulman. Romanul continuă aventurile erotice ale frumoasei Anastasia Steele şi bogatului om de afaceri Christian Grey, care luptă cu demonii săi interiori şi cu un trecut pervertit greu de explicat. Din păcate, volumul este prea stufos, cu prea multe repetiţii, mult sub calitatea primului, în afara finalului care anunţă al treilea tom. Dacă ar lipsi numeroasele scene erotice, această parte a doua a romanului ar fi de-a dreptul banală, o slabă "literatură pentru puicuţe".