Un antreprenor din Slatina a investit 5 mil. € într-o fabrică de izolare de ţevi

Autor: Andreea Neferu 22.11.2012

Distribuitorul de ţevi din oţel Comtech Co din Slatina, deţinut de antreprenorul român Constantin Goanţă, a finalizat luna aceasta o investiţie de 5 mil. euro într-o unitate de izolare cu polietilenă a ţevilor din oţel.

"La finalul anului 2010 am luat decizia de a investi în propria fabrică de izolare cu polietilenă a ţevilor pentru transport petrol şi gaze, deoarece costurile de transport pentru efectuarea acestei operaţiuni de la alte fabrici din Europa era mare", a declarat Constantin Goanţă, 52 de ani.

O parte din produsele izolate la Slatina vor ajunge începând din 2013 şi în alte ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Până în prezent compania a mai realizat exporturi de ţevi în ţările din regiune, însă acestea au avut o pondere redusă în business. Anul viitor, exporturile ar putea ajunge până la cel mult 10% din venituri.

Construcţia unităţii de la Slatina, care va crea 20 de noi lo­curi de muncă, a demarat în luna august a anului trecut, iar din această lună vor fi livrate primele produse. Aproape două treimi din investiţie au fost asigurate din fonduri proprii, în timp ce restul sumei a fost asigurat printr-un credit de la CEC Bank. Unitatea de la Slatina reprezintă o investiţie brown­field, în condiţiile în care 20% din clădirile şi spaţiile de depo­zitare erau deja existente.

Întrebat dacă a fost tentat să apeleze la fonduri europene pentru această fabrică, Goanţă a explicat că procesul de obţinere a finanţării ar fi fost mult mai îndelungat. "Dacă apelezi la fonduri europene, până obţii aprobarea deja nu mai e oportună investiţia. Ar fi durat până la doi ani aprobarea".

Compania Comtech Co a avut anul trecut o cifră de afa­ceri de aproape 24 mil. euro, potrivit datelor de la Minis­terul de Finanţe, urmând ca anul acesta businessul să crească la circa 27 mil. euro. Goanţă estimează pentru anul 2013 o cifră de afaceri în creştere cu circa 20% pentru Comtech Co, avansul urmând să fie generat de deschiderea noii unităţi.

Circa 40% din ţevile livrate de Comtech Co merg către in­dustria de petrol şi gaze, 20% către industria construcţiilor de maşini şi 10% către jucătorii din energie. De altfel, OMV Pe­trom este unul dintre principalii clienţi ai companiei, asi­gu­rând circa 30% din vânzări. Alţi clienţi ai Comtech Co sunt E.ON Gaz, Gaz de France, şantierele navale de la Ga­laţi, Con­stanţa sau Giurgiu şi Energomontaj. Ţevile de oţel distri­buite de Comtech Co sunt achiziţionate de la Tenaris Silco­tub, Arcelor Mittal Galaţi, dar şi de la alţi producători de pro­fil din Slovacia, Cehia, Italia sau Belarus.

Goanţă a înfiinţat Comtech Co în 1997, după ce a preluat activele fostei baze COMAT din Slatina. El mai controlează direct sau indirect alţi doi distribuitori de produse meta­lur­gice: Com Gaz Ploieşti, cu afaceri estimate la 12,5 mil. euro în 2012, şi Q-Steel, cu un rulaj de 5 mil. euro anul acesta.

Piaţa de distribuţie a ţevilor din oţel fără sudură este estimată de Constantin Goanţă la circa 100 mil. euro anul acesta în valoare şi 80.000 de tone în volum.