Clujenii de la EnergoBit au vândut pachetul majoritar către fondul polonez de investiţii Innova Capital şi BERD

Autor: Roxana Petrescu 25.11.2012

Clujenii de la EnergoBit, un business de 160 de milioane de euro cu 900 de angajaţi, au vândut pachetul majoritar de acţiuni din compania fondată în 1990 către fondul polonez de investiţii Innova Capital. Un alt pachet de actiuni a fost preluat de către BERD.

“Este un moment extrem de important pentru noi toţi si o mândrie că Innova si BERD vor face parte din acţionariatul EnergoBit. Aportul de capital al celor doi noi acţionari va fi utilizat pentru dezvoltarea unor noi game de produse şi servicii, precum şi pentru dezvoltarea afacerilor. Astfel grupul EnergoBit va deveni cu certitudine o companie mai puternică şi mai importantă, nu numai in România darşi în străinatate. Obiectivul nostru strategic este cel de a deveni  un leader regional pe piaţa pe care activăm. Vom rămâne acţionari semificativi, vom fi şi pe viitor foarte implicaţi în  companie, atât în activitatea operaţională cât şi în dezvoltarea strategică ”, a declarat Ioan Socea, unul din fondatorii EnergoBit. Alături de el, în formarea business-ului EnergoBit au fost implicaţi Peter Pal şi Ştefan Gadola.
 
EnergoBit a fost premiat anul acesta în cadrul proiectului "Campioni in Business", proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu fondul de investiţii Enterprise Investors, cea mai mare bancă locală - BCR, firma de audit şi consultanţă fiscală PwC şi Fundaţia Triple Helix. Premiile au fost acordate antreprenorilor români care au reuşit să aibă o dinamică spectaculoasă a afacerilor şi să se menţină pe profit în perioada crizei.
 
Clujenii au fost asistaţi în această tranzacţie de consultanţii de la Pricewater­houseCoppers România şi de casa de avocatură D&B David şi Baias, firme care la începutul acestui an i-au asistat pe sud-africanii de la Metair la achiziţia unei alte companii importante din Transilvania - producătorul bateriilor Rombat. De cealalta parte, polonezii de la Innova Capital au fost asistati de catre avocatii de la Clifford Chance Badea.