Ziarul Financiar a lansat, ieri, la Gaudeamus, cărţile „Toţi suntem datori c-un faliment“, de Cristian Hostiuc, şi „PIB-ul fără ţară“, de Sorin Pâslaru

Ziarul Financiar 26.11.2012

Ziarul Financiar a lansat ieri, la Targul de Carte Gaudeamus, la standul editurii All, cărţile "Toţi suntem datori c-un faliment. 6 ani de miopie economică văzută de directorul Ziarului Financiar", de Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar, şi "PIB-ul fără ţară.

Cum reconstruim încrederea în România", de Sorin Pâslaru, redactor-şef la ZF. Cele două cărţi sunt o selecţie din editorialele apărute în Ziarul Financiar în ultimii ani, marcaţi de cea mai acută perioadă de criză economică de după 1990. Prezent la lansare, analistul economic Ilie Şerbănescu, fost director al Ziarului Financiar între 1999 şi 2000, a spus că cele două titluri, astfel formulate, ascund de fapt întrebări privind situaţia economică actuală şi viitorul României.

"După opinia mea, economia românească nu mai există, pentru că a fost cedată străinilor şi mă tem că în viitor nu va mai exista nici ţară", a spus tranşant Ilie Şerbănescu. Pe de altă parte, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus că economia are nevoie de dezbateri care să fie declanşate de astfel de opinii publicate în ziarele de profil. "Să sperăm că ziarele vor rezista, iar o astfel de lansare mă bucură şi arată că ziarele şi cuvântul tipărit mai au o şansă." Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe, a spus că drumul României spre economia de piaţă este fără întoarcere, însă "uneori există şi un rău care rezultă din această economie de piaţă, care trebuie scos la iveală, arătat şi «biciuit»". Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a spus că citeşte frecvent editorialele publicate în Ziarul Financiar.

"ZF trebuie să rămână o gazdă a ideilor bine argumentate. În economie nu există până la urmă nici stânga, nici dreapta, ci discuţii bazate pe cifre." În cadrul lansării invitaţii au răspuns şi la întrebarea de ce scriu despre economie. Daniel Dăianu a spus: "Scriu pentru că eu cred foarte mult în libertate, atât a economiei, cât şi a ideilor, a cuvântului", iar Lucian Croitoru a mărturisit că la început a scris mai mult pentru satisfacţia personală, iar acum scrie ca să explice ceea ce crede că este prost înţeles.

Adrian Vasilescu a spus că trebuie să fii clar în scris şi a povestit cum textele de la Institutul de Economie Mondială erau arătate femeii care făcea curăţenie, ca test pentru simplitatea scrierii, iar Ilie Şerbănescu a spus este important de scris pur şi simplu pentru adevăr. Editorialele publicate în cele două cărţi încearcă să surprindă evoluţia economică generală, problemele din administraţia românească, dar şi dezvoltarea unei clase antreprenoriale de care are nevoie România.

"Ca să vinzi şi ca să faci bani din terenuri, oi, fotbalişti, maşini, calculatoare, pagini din Facebook, gunoaie, din cântări, din crâşmă şi restaurante nu îţi trebuie şcoală", scrie într-unul dintre editoriale Cristian Hostiuc. Sorin Pâslaru afirmă într-un alt editorial: "Cât timp miniştrii nu vor trăi din salarii, statul va submina economia".