Comisia de Prognoză taie previziunile pentru PIB, dar rămâne optimistă

Autor: Claudia Medrega 27.11.2012

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a ajustat cu un punct procentual estimarea de creştere economică pentru acest an, la 0,7%, însă previziunea rămâne optimistă faţă de aşteptările analiştilor şi ale oamenilor de afaceri care iau în calcul şi riscul ca economia să încheie anul 2012 pe minus.

Valoarea nominală a PIB pentru 2012 a fost majorată însă cu 1 mld. lei, la 608,5 mld. lei, comparativ cu prognoza de primăvară. Şi în 2012, ca şi în anii trecuţi, prognozele privind creşterea economică reală - inclusiv cele avansate de instituţiile financiare internaţionale -, au fost ajustate din mers, fiind uneori departe de realitate.

"Criza face ca incertitudinile să fie mult mai mari, ca şi impactul factorilor de influenţă. Există o abatere. În cazul României ajustarea prognozelor a fost determinată în principal de secetă. Amploarea secetei nu poţi să o anticipezi. Impactul crizei din zona euro se vede la nivelul încetinirii industriei", a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP.

Ajustarea ratei de creştere din 2012 este substanţială faţă de cifrele anunţate la începutul anului, când CNP estima un plus al economiei de 1,8-2,3%. Pe această prognoză a fost construit şi bugetul pentru acest an, impunându-se două rectificări.

După primele nouă luni din acest an, creşterea economică era de doar 0,2%, potrivit datelor anunţate de Institutul de Statistică.

Criza politică internă şi producţia agricolă slabă, prăbuşirea investiţiilor şi slaba absorbţie a fondurilor europene, suprapuse pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, au afectat economia României, care a revenit în teritoriul negativ în trimestrul al treilea. Evoluţia economiei a fost corelată cu cea a zonei euro, care a intrat oficial în recesiune tehnică pentru a doua oară în ultimii trei ani.

Prognoza CNP pentru creşterea economică din 2012 este uşor mai scăzută faţă de cifrele avansate de Comisia Europeană şi FMI. Comisia Europeană a ajustat prognoza de creştere economică pentru România la 0,8%, principalele riscuri fiind incertitudinea politică şi un impact peste aşteptări al secetei. FMI vede un plus de 0,9% al economiei în acest an.

În trimestrul al treilea Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, iar analiştii şi-au ajustat prognozele pentru creşterea economică din acest an spre 0-0,5%, fără să excludă scenariul trecerii PIB în teritoriul negativ.

În primăvară, Comisia de Prognoză previziona un PIB de 607,5 mld. lei şi o rată de creştere de 1,7%, deflatorul fiind de 3,3%.

Prognoza CNP indică o scădere a valorii adăugate brute din agricultură în 2012 cu 15%, după ce până acum era estimat un impact zero al agriculturii. În cazul industriei, construcţiilor şi serviciilor VAB va creşte cu 0,5%, 2,4% şi, respectiv, 1,7%. Consumul final va urca cu doar 0,2% în acest an, în timp ce la nivelul investiţiilor plusul este estimat la 6%, comparabil cu anul 2011.

În privinţa cursului mediu de schimb leu/euro, CNP anticipează un nivel de 4,45 lei/euro pentru acest an şi de 4,5 lei/euro pentru 2013.

Cum va evolua economia în 2013

Comisia de Prognoză a diminuat cu un punct procentual estimarea de creştere economică pentru 2013, de la 3,1% la 2%, previziunea fiind conformă cu aşteptările instituţiilor financiare internaţionale. În privinţa PIB nominal modificarea operată este minoră, nivelul rămânând în jurul a 649 mld. lei.

"Există speranţe de revenire a economiei în a doua parte a anului. Efectele secetei se vor vedea şi în prima parte a anului viitor. Iar dinspre zona euro semnalele nu sunt foarte pozitive pentru prima parte a anului", a spus şeful CNP, Ion Ghizdeanu.

Oamenii de afaceri străini s-au declarat însă sceptici că în 2013 creşterea economică va fi de 2%, considerând că nu este posibilă o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene.

Valoarea adăugată brută din agricultură ar urma să avanseze anul viitor cu 4,4%, la industrie şi servicii creşterea ar urma să fie apropiată, de 1,6%, respectiv 1,4%, în timp ce construcţiile vor înregistra un plus de 5,1%, conform estimărilor CNP. La consumul final, Comisia estimează un plus de 1,9%, cea mai consistentă creştere de la începutul crizei.

Salariile ar urma să crească în 2013 cu 6,4% pe ansamblul economiei, la un nivel mediu brut de 2.245 lei/lună. Salariile bugetarilor vor urca cu 10,1% la 2.247 lei/lună, iar cele din sectorul concurenţial cu 5,5% la 2.245 lei/lună. Din sectorul bugetar sunt excluşi angajaţii din apărare şi personalul asimilat din MAPN, SRI şi MAI.