Explozie creatoare după vârsta de 80 de ani/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 30.11.2012

Stephen King

Cimitirul animalelor

Editura Nemira

Ediţia a treia revizuită. Traducere din limba engleză de Ruxandra Toma. Un roman horror, pe care nu-l recomand decât firilor extrem de puternice. Imaginaţi-vă doar ce se poate întâmpla când suferi teribil la moartea unui apropiat drag, îl înhumezi într-un loc malefic cu ideea că va reveni la viaţă şi, într-adevăr, se întoarce alături de tine un monstru. "Dorinţa de a înşela moartea - spune King - este ciudată şi extrem de serioasă în acelaşi timp. Oricum, atunci când eşti confruntat cu moartea unei fiinţe dragi, vrei, la rândul tău, să înfrunţi moartea, să o păcăleşti. Ai fi însă în stare să faci tot ceea ce face Louis Creed? Sunt sigur că da, iar acest lucru mă înspăimântă..." Un roman horror al cărui erou ajunge în pragul nebuniei. O lectură sută la sută terifiantă.

Philip O Ceallaigh

Şi te trezeşti râzând

(de ceea ce credeai că-i suferinţă)

Editura Polirom

Traducere din limba engleză de Dan Sociu. Un roman în miniatură despre viaţa unui scriitor împins în Bucureşti de aspiraţii înalte. "Vali, tânărul cu pricina, ajunge, spre disperarea lui, să scrie o telenovelă pentru televiziune şi să trăiască alături de o femeie care îi amestecă viaţa cu mormane de haine, pantofi şi poveşti lacrimogene; inevitabil, îşi pune şi întrebări despre sensul unei lumi în care locuim cu toţii în apartamente ca nişte cutii identice, urmărind aceleaşi posturi la televizor, parcurgând nervoşi, zi de zi, traficul serviciu-acasă, distrându-ne într-o gălăgie insuportabilă şi visând obsedant o scăpare ce nu pare să mai vină în cercul vicios în care ne tot învârtim. Şi totusi, salvarea vine de undeva, insinuează şiret şi optimist vocea jucauşă a acestui roman: din trecut, din plopul crescut pe balconul de la primul etaj al unei clădiri dărăpanate din vechiul Lipscani, de la masa din bar unde, încetul cu încetul, se naşte un scenariu ori dintr-o prietenie neasteptată."

Megan Crewe

Mai las-o moale cu fantomele

Editura Leda

Traducere din limba engleză de Adrian Deliu. Autoarea este o tânără canadiană care a început să scrie la 14 ani. Cartea de faţă este debutul ei şi face parte dintr-o serie, la mare modă. Eroina este o fată de şaisprezece ani, în jurul căreia se învârt câteva fantome deloc complicate, în care poţi avea încredere. Ideea este că fantomele pot afla secretele compromiţătoare ale celor din jur, iar eroina ajunge să ştie totul despre colegii ei. Însă când colegul ei Tim, vicepreşedinte al consiliului de elevi, îi descoperă secretul că poate comunica cu fantomele, situaţia tinde să se schimbe. "Acest roman adresat cititorilor care trec de la copilăie la adolescenţă evită să tragă vreo concluzie nerealistă cu privire la experienţe dificile - nu vrea să-şi rănească cititorii, şi nici să-i convingă de ceva." - Publishers Weekly

Constanţa Roşoiu

Preţul corect

Editura Cartea românească

Volumul este unul din cele trei volume premiate la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2012. Constanţa Roşoius-a născut la 5 ianuarie 1978. Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism, din cadrul Universităţii Hyperion, Bucureşti, a Facultăţii de Psihologie, din cadrul Universităţii Spiru Haret, Bucureşti şi a unui Master în Psihologie Judiciară şi Victimologie. În perioada 1998-2002 a lucrat în presa sportivă. Unele dintre povestirile ce alcătuiesc volumul Preţul corect au fost premiate la numeroase concursuri naţionale de creaţie literară. Dar un cititor profesionist poate fi mirat că povestirile volumului, banale, au primit un premiu.

Octavia Laetitia Roşulescu

Geneză ingenuă

Editura Tracus arte

Această plachetă de versuri a apărut în 1982, dar a fost sistată de la difuzare imediat după apariţie. Este vorba, pri urmare de un redebut, o a doua ediţie adaugită. Autoarea este o farmacistă născută la Braşov, în 1928. În micul cuvânt înainte, Ioan Groşan scrie: "În peisajul atât de variat al poeziei româneşti contemporane, Octavia Laetitia Roşulescu face o figură cu totul aparte. Lirica sa e asemenea unei albii care primeşte şi topeşte în matca-i, generoasă, tot felul de afluenţi, fiecare cu specificul lui. Poezia Octaviei Laetitia Roşulescu este o căutare de sine prin arhetipuri."

Neagu Djuvara

Amintiri din pribegie

Editura Humanitas

A zecea ediţie a acestei cărţi a apărut în preajma zilei de naştere a reputatului istoric - 31 august -, într-o formă grafică deosebită şi cuprinzând de două ori mai multe fotografii din albumul de familie al autorului."Povestea vieţii lui Neagu Djuvara - scrie Andrie Pleşu - are verva sălbatică a unui peisaj luxuriant. Nu e suficient să spui că a trecut prin multe. A trecut prin tot. Război şi Universitate, aventură şi savantlâc, exil şi repatriere, Europa şi Africa, diplomaţie, filozofia istoriei, spionaj, jurnalistică, Sorbona, Niamey şi Bucureşti, boierie şi sărăcie, profesorat, politică, explozie creatoare după vârsta de 80 de ani, anonimat şi glorie, acţiune, contemplativitate, radicalitate, cordialitate, hazard... Trecut de 95 de ani, are încă mari proiecte, speră să-şi afle sfârşitul pe un vapor, e ubicuu, tonic, şarmant, distins, fără fasoane, bucuros de glumă şi de tacla."