Acţiunile europene închid la maximul ultimelor 17 luni

Autor: Anca Dumitrescu 29.11.2012

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,1%, la un nivel maxim după 1 iunie 2011.

"Preşedintele se află pe teren sigur, după ce l-a învins pe rivalul republican, iar şeful Camerei Reprezentanţilor are şi el un ton conciliant", a declarat Manish Singh, manager de fonduri la compania de investiţii Crossbridge Capital în Londra.

Obama a declarat miercuri, după închiderea burselor, că cele două partide politice pot să ajungă la un acord pentru buget, pentru a preveni intrarea în vigoare, în ianuarie, a unui program de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor în valoare de 607 miliarde de dolari.

În Europa, un raport al Comisiei Europene a arătat că încrederea în economia zonei euro a urcat în noiembrie, de la un minim al ultimilor trei ani.

Indicii naţionali au avansat pe toate pieţele de capital din Europa Occidentală, cu excepţia Greciei.

Indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 1,2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,4%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 0,8%.

Acţiunile Volkswagen au crescut cu 1,5%, la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, după ce grupul german a anunţat că va prelungi un parteneriat cu FAW Group din China dincolo de 2016, când expiră contractul. Noul parteneriat va continua o perioadă de 25 de ani.

În Spania, titlurile Banco Popular Espanol au urcat cu 4,5%, banca anunţând finalizarea unei vânzări de acţiuni de 2,5 miliarde de euro pentru acoperirea unui deficit de capital identificat de testele de stres aplicate instituţiilor financiare spaniole.