SMURD şi Vodafone testează în Deltă o soluţie de telemedicină pentru zonele rurale

Autor: Andrei Cîrchelan 29.11.2012

Serviciul medical de urgenţă SMURD colaborează cu Vodafone, al doilea cel mai mare operator telecom din România, într-un proiect-pilot pentru introducerea medicinei la distanţă, numită şi telemedicină, în zonele rurale ale României. Scopul proiectului este acela de a le permite medicilor din spitalele centrale să ofere consultaţii pacienţilor, prin transmisie video şi de date, fără a fi prezenţi la faţa locului.

"Derulăm acum un proiect-pilot în zona Deltei, am semnat în urmă cu o lună şi jumătate un contract cu guvernul SUA pentru un studiu de fezabilitate pentru introducerea unui sistem de telemedicină pentru tratament primar, nu de urgenţă, în zonele îndepăr­tate şi rurale", a spus Raed Arafat, actualul ministru al sănătăţii şi fondator al serviciului SMURD, în cadrul conferinţei ZF Digital 2012. În anul 2011 România a avut în medie 25 de medici şi 59 de persoane cu pregătire sanitară medie disponibile pentru fiecare 1.000 de locuitori, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Astfel, anul trecut, fiecăruia dintre cei peste 52.000 de medici activi la nivel naţional îi reveneau 407 locuitori. Numărul de medici a crescut în perioada 2008-2011 cu circa 2.400, însă diferenţele între mediul urban şi cel rural sunt majore. Anul trecut, spre exemplu, în mediul rural, unui procent de 10% din numărul total de medici îi revenea 45% din populaţie.

"Exemple bune de telemedicină folosită în zonele rurale găsim în mai multe ţări europene, precum Croaţia, unde au conectat insulele la centru, în Grecia la fel. Sunt sigur că sistemul se va răs­pân­di şi în România după ce încheiem faza pilot şi studiile de fezabilitate pe care le desfăşurăm în prezent", a adău­gat Arafat. Proiectul pentru telemedicină primară vine în urma unui proiect implementat de SMURD şi Vodafone pentru telemedicină de urgenţă.

"Am pornit serviciul cu soluţia de telemedicină care transmitea date biomedicale de la toate unităţile mobile. Ulterior, după ce am implementat tehnologia 3G în toate zonele rurale, am început să lansăm soluţii video. (...) În prezent cred că avem soluţii video în peste 100 de unităţi mobile SMURD", a explicat Inaki Beroetta, CEO al Vodafone, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

Fundaţia Vodafone are un buget anual de aproximativ 2,5 milioane de euro, bani care sunt direcţionaţi către proiecte sociale, printre care şi SMURD, potrivit lui Beroetta.

Proiectul de telemedicină a început în 2003 sub formă de proiect-pilot, telemedicină între stradă şi spital. Ulterior, soluţia a fost implementată la nivel naţional. "Am analizat proiectul-pilot timp de aproximativ trei ani, după care am mers la nivel naţional, şi putem spune că aceasta este o soluţie care salvează vieţi, pentru că nu putem avea câte un doctor în fiecare ambulanţă", a explicat Arafat. În prezent, serviciul este folosit pentru situaţii în care personalul din ambulanţă vrea, spre exemplu, să trimită o electrocardiogramă pentru a stabili condiţia pacientului, iar în ambulanţă nu există doctor. "Avem câteva ambulanţe cu doctori, dar majoritatea sunt fără doctori, aşa cum se întâmplă aproape peste tot în lume", a adăugat Arafat. A doua soluţie introdusă a fost transmisiunea video, implementată tot ca proiect-pilot finanţat de Vodafone. În prezent, soluţia video e în teste. "Acum nu primim doar electrocardiograme şi semne vitale, primim de asemenea imagini. Astfel putem evalua locul unui accident, putem evalua dacă trebuie să trimitem mai multe ambulanţe. Este, deci, foarte improtant şi pentru dispecer", a spus Arafat.

Proiectul nu se referă numai la telemedicina din fază pre-spitalizare, ci şi de telemedicina între spitale. "În momentul de faţă avem conexiuni între secţiile de urgenţe ale aproximativ 100 de spitale şi trei centre universitare principale", a spus fondatorul SMURD.

Alte ţări interesate de proiectele de telemedicină dezvoltate în România

Implementarea telemedicinei ca soluţie pentru ambulanţe şi zonele rurale se încadrează în recomandările şi directivele Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Scopul este acela de a folosi telemedicina î pentru a îmbunataţi accesul la tratament de calitate.

"Am primit vizite din partea altor ţări, putem vorbi despre colegi din Israel, care după ce ne-au vizitat au implementat o soluţie de telemedicină foarte similară cu a noastră, în faza de pre-spitalizare, pe aproximativ 65 de ambulanţe", a explicat Arafat, adăugând că "pompierii din Paris sunt foarte interesaţi de această soluţie (...)Se mai uită şi alte ţări din Europa şi din afara ei la această soluţie."