CNVM dă o mână de ajutor Fondului Proprietatea şi modifică legea pentru a debloca dividende de jumătate de miliard de lei

Autor: Roxana Pricop 29.11.2012

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital, a propus o serie de modificări legislative pentru a-i da voie Fondului Proprietatea (FP) să ia în considerare acţiunile deţinute la companiile aflate în insolvenţă atunci când calculează valoarea activelor din portofoliu, detaliu care va putea debloca distri­buţia dividendelor.

Autoritatea a publicat joi pe site-ul instituţiei proiectul de modificare a Regulamentului numărul 4 din 2010 care stabileşte modul de funcţionare a Fondului Proprietatea. Principalele modificări fac referire la faptul că Fondul Proprietatea poate lua în considerare la calculul activelor nete şi acţiunile deţinute la companii aflate în insolvenţă pe care le poate evalua "fie la valoarea zero, fie la valoarea stabilită de un evaluator independent prin utilizarea unor metode de evaluare conforme cu standardele internaţionale de evaluare". În prezent, fondul este obligat să treacă cu valoare zero participaţia de 20% deţinută la Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă din vara acestui an.

Prin intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie la care fondul e acţionar cu 20%, activul net al fondului a scăzut cu 21% sub valoarea capitalului social. Fondul are un capital social subscris de 13,77 mld. lei şi active nete de 12,87 mld. lei. Proprietatea nu poate plăti dividende dacă activul net e mai mic decât capitalul social. Anul viitor, fondul ar urma să dis­tribuie divid­ende în valoare brută de 536 milioane lei (0,04 lei/acţiune). Prin includerea parti­cipaţiei la Hidro­electrica, valoarea acti­velor va creşte şi indirect va creşte şi suma încasată de CNVM sub formă de comisioane.

Greg Konieczny, managerul Fon­dului Proprietatea, a declarat săptă­mâna trecută că lucrează la mai multe soluţii prin care să deblocheze distribuţia dividendelor. Una dintre soluţii era convingerea CNVM să schimbe modul de calcul al activelor. Proiectul este supus dezbaterii publice până pe 8 decembrie.

Administratorul Fondului aşteaptă de la CNVM să modifice regulamentul astfel încât listarea secundară la bursa din Varşovia. Proiectul de modificare publicat pe site nu conţine niciun fel de referiri cu privire la acest subiect. Managerul FP a declarat public că a primit asigurări din partea CNVM că până la sfârşitul anului va fi publicat un proiect cu modificările necesare listării secundare.