Dezvoltatorii Oxford Gardens speră să vândă 30 de vile într-un an: ne adresăm familiilor cu venituri lunare de peste 10.000 de euro

Autor: Cristi Moga 02.12.2012

Miliardarul israelian Eyal Ofer, cunoscut pe piaţa locală în primul rând pentru dezvoltarea contestatului turn de birouri Cathedral Plaza din centrul Capitalei, a scos spre vânzare vilele ridicate în proiectul Oxford Gardens din zona Pipera, la preţuri ce pornesc de la 285.000 de euro plus TVA pentru vilele nefinisate.

Ofer a investit aproximativ 100 de milioane de euro în acest proiect format din 204 vile construite pe un teren de 17 hectare, dar până în toamna acestui an s-a axat în primul rând pe închirierea locuinţelor către diplomaţii şi managerii străini care aveau bugete între 2.000 şi 5.000 de euro pentru reşedinţă.

În complex sunt ocupate în prezent circa 40 de vile de către chiriaşi, dar preţurile de vânzare au fost aduse "mai aproape de realitate, în condiţiile în care să ceri 1,5 milioane de euro pe o vilă nu era realist, oricât de frumos ar fi proiectul", afirmă Raluca Ţeposu, directorul de vânzări şi marketing al companiei Willbrook, prin intermediul căreia Ofer îşi desfăşoară investiţiile imobiliare locale.

"Ne adresăm familiilor cu venituri lunare de peste 10.000 de euro. Am avut în ultimele două luni 130 de vizite, clienţi unici, am vândut aproape zece unităţi, şi pot spune că nu a venit nimeni necăsătorit să se intereseze de locuinţe în proiect. Nici investitorii nu sunt activi acum în piaţă. Românii sunt atraşi de proiect şi datorită apropierii faţă de Şcoala Americană", afirmă Ţeposu.

Început înainte de criză cu bani de la Alpha

Proiectul din Pipera-Tunari a fost început în 2006, când economia şi piaţa imobiliară erau "pe val" şi dezvoltatorii sperau să vândă vilele proiectului la preţuri cuprinse între 500.000 şi 1,5 milioane de euro.

Acum, reprezentanţii de vânzări ai complexului au liste care cuprind atât vechile preţuri, cât şi pe cele noi, care au ajuns la valori cuprinse între 1.000 şi 1.200 de euro/metrul pătrat finisat, în condiţiile în care pentru 130 de vile din proiect nu au fost realizate amenajările interioare, astfel că pot fi personalizate.

"Este un produs complet diferit faţă de ce există acum pe piaţă. De două luni am început să vindem, iar din decembrie intenţionăm să intrăm mai în forţă. Nu ne mai dorim să închiriem. Peste şase luni vom vedea cum stăm şi vom trage linie. Cei care au locuinţele deja închiriate pot să rămână în continuare, dar în prezent nu mai închiriem", a mai spus Ţeposu, cea care până să vină la Willbrook, la începutul acestui an, a lucrat timp de şapte ani în cadrul GTC România, companie care a dezvoltat pe piaţa locală ansamblurile rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity, dar şi proiecte de birouri sau malluri.

Proiectul dezvoltat de Willbrook prin intermediul firmei Aroba Imobiliare a fost finanţat cu un credit obţinut de la Alpha Bank, alături de care a fost stabilită strategia de valorificare a locuinţelor şi noile preţuri.

"Preţurile sunt la limita profitabilităţii, astfel că pe actualele valori se discută foarte puţin. Nu avem flexibilitatea unei reduceri de preţ de 30%, spre exemplu, dar nici nu vrem să pierdem un potenţial client căruia îi lipsesc 10.000 de euro. Cred că dacă vom vinde 30 de vile într-un an va fi bine pentru stadiul la care se află piaţa în prezent. Dacă în loc de vile în Pipera ar fi apartamente mici în centrul Bucureştiului nu mi-ar fi frică să spun că vindem 100 în următorul an", a mai spus Ţeposu.

Pe ce solicită 300.000 de euro

Proiectul Oxford Gardens a fost construit de către firma Bog'Art a omului de afaceri Raul Doicescu pe şoseaua Pipera-Tunari, în apropiere de Centura Capitalei, o zonă cu un trafic problematic la orele de vârf şi nu numai. Raluca Ţeposu afirmă că proiectul nu are o problemă de accesibilitate, ci se confrunta cu o "barieră" a preţurilor.

Suprafeţele locuinţelor variază între 325 şi 790 de metri pătraţi construiţi, în timp ce terenurile aferente fiecărei vile sunt cuprinse între 300 şi 1.000 de metri pătraţi. Pentru cele 204 vile au fost amenajate aproape 100 de piscine, unele individuale, iar altele pentru seturi de vile înşiruite.

Locuinţele finisate au pardoseli de mar­mură în holuri, living şi băi, calcar pentru pereţii din baie, obiecte şi accesorii sanitare Sanin­dusa, bucătării echipate cu electro­cas­nice Franke, profiluri Alu-Lemn, cu alu­miniu la exterior şi lemn la interior, instalaţie solară pentru obţinerea apei calde în zilele însorite sau centrală termică individuală De Dietrich de 65 KW.

"Pentru vilele nefinisate amenajarea poate costa între 30.000 şi 80.000 de euro, în funcţie de accesoriile alese de fiecare client", mai spune Ţeposu. În complex au fost realizate două terenuri de tenis, locuri de joacă pentru copii, intrările sunt securizate şi paza este asigurată inclusiv prin agenţi, iar în proiect este prevăzut şi un spa pentru care dezvoltatorii caută să încheie o colaborare cu un operator spe­cializat.

Pe lângă Oxford Gardens, Eyal Ofer a mai dezvoltat alte şase proiecte rezidenţiale cu circa 103 vile situate pe strada Iancu Nicolae (cinci proiecte) şi în Corbeanca, precum şi un parc de afaceri în zona Băneasa - Platinum Business and Con­ven­tion Center - în care îşi au sediul companii precum Samsung, Pfizer sau Lufkin, dar o bună parte din spaţii sunt încă disponibile. Per total, Ofer a finalizat pe piaţa locală proiecte imobiliare de peste 300 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.