Preţul unui leu mai puternic: dobânzile la credite au ajuns la maximul anului

Autor: Ciprian Botea 03.12.2012

Ultimele săptămâni au adus un leu mai puternic, însă cu un preţ costisitor pentru întreaga economie.



Leul a recuperat săptămâna trecută o parte din pierderile acumulate în ul­timele luni în raport cu euro, dar cu preţul creşterii dobânzilor inter­ban­care la cele mai ridicate niveluri din acest an şi implicit cu ameninţarea scumpirii finanţărilor în moneda naţională.

"Singurul element care ar putea influenţa o mişcare în sensul scăderii dobânzilor la lei ar fi ca BNR să dea drumul unui volum mai mare de lichi­ditate în piaţă, ceea ce pare puţin probabil din cauza presiunilor pe curs. Există şi factori fun­damentali care sprijină această creştere a dobânzilor: statul se împrumută mai scump şi infla­ţia a avut o creştere surprinzătoare în ultima parte a anului", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca refe­rin­ţă în multe contracte de credit, a urcat joi la 6,3% pe an, numai în ultimele două săptămâni fi­ind consemnat un avans de o jumătate de punct pro­centual. Robor la 3 luni coborâse până la un mi­nim de 4,3% pe an în primăvară. Multe bănci se pre­gătesc să actualizeze costul creditelor cu do­bânzi variabile în luna decembrie, ceea ce va scoa­te mai mulţi bani din buzunarele clienţilor.

Creşterea dobânzilor din ultimele săptămâni vi­ne după ce BNR a hotărât în octombrie să re­du­că lichiditatea injectată în piaţă prin opera­ţiu­nile re­po în încercarea de a proteja leul care pier­dea ra­pid teren. Această pârghie fusese utilizată de ban­ca centrală şi în vară.

Dobânzile pe piaţa interbancară s-au depăr­tat săptămâna trecută la peste un punct pro­cen­tual de dobânda-cheia a BNR, de 5,25% pe an. BNR a decis la ultima şedinţă de politică mone­tară să menţină dobânda-cheie, dar a arătat că va ges­­tiona mai strict lichiditatea din piaţa monetară.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro