Cioroianu, Intel: Avem aproximativ 350 de angajaţi în România

Autor: Adrian Seceleanu 02.12.2012

Intel, cel mai mare producător de microprocesoare din lume, are în prezent aproximativ 350 de angajaţi în România, care lucrează atât în cadrul centrului de cercetare-dezvoltare al firmei, cât şi în cadrul a două companii deţinute de compania americană, a declarat pentru ZF Adrian Cioroianu, Business Development Manager în cadrul Intel.

"Prezenţa noastră a crescut semnificativ în România în ultimii doi ani şi am ajuns la aproximativ 350 de angajaţi. Printre investiţiile recente se află Centrul de cercetare şi dezvoltare software de la Bucureşti. Avem de asemenea o echipă numeroasă la Wind River Galaţi şi la centrul de dezvoltare Telmap din Bucureşti. Wind River şi Telmap sunt companii deţinute de Intel", a spus Cioroianu.

Anul trecut Wind River România a avut afaceri de 4,8 mil. euro şi un număr mediu de 101 angajaţi în timp ce compania Telmap Services a avut afaceri de 2,2 mil. euro şi un număr mediu de 84 de oameni.

Cioroianu, care a lucrat pentru Orange şi Sony Ericsson înainte de a fi recrutat de Intel în 2011, răspunde de pieţele din România şi Bulgaria. "Responsabilităţile mele la Intel sunt dezvoltarea şi menţinerea relaţiilor cu reprezentanţii administraţiei publice şi cu cei ai industriei IT din România şi Bulgaria. De asemenea, mă ocup şi cu dezvoltarea şi implementarea unor programe regionale şi naţionale pentru a creşte rata de penetrare a PC-urilor, precum şi cu susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a sistemului de învăţământ prin investiţii în tehnologie. Nucleul activităţilor desfăşurate sunt activităţile adiacente PC-ului clasic: TELCO, educaţie sau sănătate".

Întrebat ce aşteptări are în legătură cu vânzările de ultrabook-uri din România în sezonul de vânzări din decembrie, Cioroianu a spus doar că este "optimist". "Suntem optimişti că Ultrabook-urile de tip convertible şi cu touch, pe care le vom lansa împreună cu partenerii noştri, vor capta interesul consumatorilor din România. Sony a lansat deja linia Sony Vaio 11, iar Lenovo, convertibilul Lenovo Twist. Urmează alte lansări foarte interesante în sfera Ultrabook convertibil până la sfârşitul anului".

Ultrabook-urile, o nouă categorie de computere portabile cu procesoare Intel, care a apărut ca urmare a presiunilor şi investiţiilor făcute de producătorul american de procesoare, se diferenţiază de restul portabilelor cu Windows printr-un set de caracterisici obligatorii, precum un design deosebit, o grosime mai mică de 18 mm, o autonomie a bateriei de cel puţin 5-7 ore, o durată de pornire a sistemului de operare Windows de circa 12 secunde şi o greutate de aproximativ 1,5 kg sau mai mică.

Până în prezent nu există date oficiale despre cât reprezintă ultrabook-urile din piaţa de laptopuri din România.

Intel este cel mai mare jucător de pe piaţa de microprocesoare pentru computere din România - aproximativ 80-90% din PC-urile vândute pe plan local incluzând procesoare realizate de compania americană, potrivit unor estimări de pe piaţă. Intel nu oferă informaţii în legătură cu cota de piaţă din România.