SIF Moldova cere un plan concret de restructurare la Sibex şi noi contracte de administrare

Autor: Roxana Pricop 04.12.2012

Un grup de acţionari în frunte cu SIF Moldova (SIF2) au cerut completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Sibex din 10 decembrie cu supunerea la vot a unui plan cu măsuri concrete de restructurare a bursei din Sibiu, a unui plan de activitate pentru noul Consiliul de Administraţie şi a unor noi contracte de administrare pentru noua conducere care să cuprindă obligaţiile şi drepturile acesteia.

Cum grupul de acţionari deţine peste 5% din capitalul Sibex, prag necesar pentru a putea completa ordinea de zi, solicitările au fost incluse pe ordinea de zi a AGA de luni,10 decembrie, când acţionarii trebui să voteze şi rectificarea bugetului pe 2012 şi aprobarea bugetului pentru primele patru luni din 2013. Din grupul de acţionari fac parte SIF Moldova, care deţine 4,99% din capitalul Sibex, societatea de administrare a investiţiilor SIRA şi Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.

SIF Moldova a obţinut un loc în Consiliul de Administraţie la alegerile din 19 noiembrie când Valentin Ionescu, administrator la SIF Moldova, a primit voturile a 60% din  acţionarii prezenţi.

SIF Moldova îşi motivează solicitările prin faptul că bursa de la Sibiu este într-o situaţie dificilă şi are mare nevoie de o strategie cu măsuri concrete de restructurare. De asemenea, oficialii SIF Moldova susţin că se impune redactarea unui nou contract de administrare având în vedere că actualul contract nu a fost publicat şi acţionarii nu cunosc conţinutul acestuia şi nici drepturile de natură financiară. Societatea cere ca prevederile noului contract de administrare, întocmit sub forma unui contract de adeziune, să fie cunoscute de acţionari.

Bogdan Baloşan, cel mai influent acţionar al Sibex cu 4,99% din capital, a cerut completarea ordinii de zi cu revocarea contractului de audit încheiat cu KPMG şi selecţia unui nou auditor. Propunerea este susţinută şi de Georgeta Grecu, acţionar cu 0,12% din Sibex, astfel că propunerea a fost acceptată. Baloşan îşi motivează propunerea prin necesitatea reducerii costurilor la Sibex.