Traficul de mărfuri în porturile maritime a crescut cu nouă la sută faţă de anul trecut

Autori: Andreea Unturica , Cosmin Vaideanu 06.12.2012

Traficul total de mărfuri înregistrat în primele 11 luni ale anului în porturile maritime româneşti a crescut faţă de aceeaşi perioadă din 2011 cu nouă la sută, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa estimând că până la sfârşitul anului creşterea ar putea fi de zece la sută.

Directorul de Exploatare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Ambroziu Duma, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că traficul de mărfuri a depăşit chiar şi aşteptările specialiştilor care estimau o creştere de aproximativ cinci la sută, iar până în prezent aceasta a ajuns la nouă la sută.

"Din punct de vedere al exploatării stăm mai bine decât anul trecut, chiar mai bine decât ne-am propus. Iniţial, ţinta noastră a fost o depăşire a traficului cu circa cinci la sută, avem, după 11 luni, nouă la sută. O să depăşim pragul de cele 50 de milioane de tone manipulate în decursul anului, deja în momentul de faţă avem peste 46 de milioane, ceea ce înseamnă că am depăşit traficul de anul trecut, avem patru milioane şi ceva de tone în plus faţă de anul trecut. Dacă realizăm în această lună patru milioane trecem de 50 de milioane ceea ce este mai bine decât speram, o creştere de zece la sută este totuşi semnificativă", a afirmat Ambroziu Duma.

Astfel, traficul total de mărfuri înregistrat în perioada ianuarie - noiembrie 2012 în porturile maritime româneşti a fost de 46.429.938 tone, faţă de 42.620.413 tone înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea de trafic fiind de nouă la sută.

Creşteri de trafic s-au înregistrat la cereale, produse petroliere, combustibili minerali solizi, minereuri de fier, deşeuri de fier şi oţel, minereuri şi deşeuri neferoase, îngrăşăminte, în timp ce scăderi de trafic au fost la petrol brut, produse chimice, produse metalice şi seminţe uleioase.