Swan: Ne apropiem de un grad de ocupare de 40%. Provocarea este să aducem firme la vizionări

Autor: Cristi Moga 06.12.2012

Grupul britanic Chayton Capital, care a finalizat în urmă cu aproape doi ani proiectul de birouri Swan Office Park din Pipera, va atinge în următoarele săptămâni un grad de ocupare de 40% pentru spaţiile de 29.000 de mp construite, prin atragerea unor noi chiriaşi şi extinderea celor existenţi.

Planurile britanicilor în urmă cu un an erau ca proiectul să fie închiriat 70% până în pre­zent, dar Carol Petrică, leasing manager al proiec­tului, spune că anul ce se apropie de fi­na­lizare a fost unul extrem de greu, iar situaţia pieţei poate fi considerată "îngro­zitoare".

Flanco, retailer care alături de eMag reprezintă cel mai important chiriaş al proiectului, se va mai extinde cu circa 500 mp în perioada următoare, restaurantul Best Chef a preluat de asemenea spaţiu suplimentar, dar şi centrul de evenimente din cadrul proiectului, care este "rezervat complet pentru următorul an", va ocupa încă 500 mp. Pe lângă aceste extinderi, Swan a mai semnat în acest an con­tracte doar cu firmele Tebodin şi Bilfinger, care au preluat circa 1.000 mp în proiect, astfel că investiţia de aproximativ 50 mil. euro aduce în prezent venituri anuale de sub un milion de euro. "Cea mai mare provocare este să aduci persoana de decizie în proiect, în condiţiile în care Pipera-Tunari a devenit o zonă cu o imagine foarte hulită. Odată ajunşi în proiect, potenţialii chiriaşi spun că nu regretă că au venit până aici", afirmă Carol Petrică, leasing manager al proiectului Swan.

În piaţa de birouri se vorbeşte de ceva timp despre o tranzacţie prin care un important ju­că­tor din piaţa auto va prelua un spaţiu de circa 3.000 mp în Swan, tranzacţie ce ar putea avea un impact important asupra proiec­tului. "Un astfel de parc de birouri are un moment când se întâmplă un declic - un moment în care percepţia pieţei faţă de Swan se va schimba, iar acest lucru va fi determinat de numele chiria­şilor pe care îi vom aduce", apreciază repre­zentantul Swan.

Pe lângă spaţiile disponibile în proiectul Swan, în zona Pipera mai sunt birouri goale cu o suprafaţă de circa 100.000 de metri pă­traţi, iar în zona Barbu Văcărescu - Flo­reasca, aflată mai aproape de centru, în pre­zent sunt în construcţie alte proiecte care vizează atragerea de chiriaşi.

Petrică afirmă însă că proiectul Swan nu concurează cu viitoarele dezvoltări. "Proiectul există, este în piaţă, îl vezi şi îl închiriezi sau nu. Discuţiile pe chirii încep de la 12 euro/metrul pătrat şi, ţinând cont de contribuţia la amenajarea spaţiilor sau perioadele de scutire de la plata chiriei, se poate ajunge la un cost efectiv de circa 9 euro/metrul pătrat pentru contractele mari", a precizat reprezentantul Swan.