AIPC se opune din nou desfiinţării Rasdaq: CNVM trebuie să o reconfirme ca piaţă reglementată

Autor: Stefan Musgociu 11.12.2012

"AIPC constată cu neplăcere insistenţa suspectă cu care CNVM, în loc să rezolve problemele unei pieţe într-o criză tot mai accentuată, produce mai bine de de 6 ani încoace «proiecte» de distrugere a pieţei Rasdaq, proiecte care nesocotesc legislaţia existentă a a pieţei de capital şi drepturile investitorilor de pe această piaţă. Aceste proiecte au fost şi inoportune, menţinând în ultimii ani o stare de incertitudine care a descurajat investiţia pe această piaţă, contribuind astfel la scăderea lichidităţii şi capitalizării pieţei româneşti de capital", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Reprezentanţii investitorilor arată că directiva MiFID, pe care CNVM o invocă pentru "a-şi susţine demersurile împotriva pieţei Rasdaq", precizează criterii de admitere pe o piaţă reglementată şi nu de retrogradare de pe o piaţă reglementată, aşa cum este piaţa Rasdaq prin decizia de înfiinţare a acesteia din 1996.

"Caracterul de piaţă reglementată al pieţei Rasdaq nu se putea pierde prin legea 297/2004, aşa cum nici o persoană licenţiată nu-şi pierde acest statut prin noua lege a învăţământului", afirmă asociaţia.

Totodată, AIPC spune că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 22 martie 2012 nu ia în discuţie situaţia concretă de pe piaţa Rasdaq din România, ci reafirmă doar criterii generale în care o piaţă poate sau nu poate fi reglementată.

"Mai mult, reafirmă faptul că, deşi CNVM nu a raportat, în mod ilegal, autorităţilor UE piaţa Rasdaq ca piaţă reglementată, această situaţie nu împietează asupra caracterului de piaţă reglementată al pieţei Rasdaq, conform Directivei 2007/44 a UE. În general, într-o lume aflată în criză, toate autorităţile naţionale şi trans-naţionale, inclusiv cele ale U.E., insistă pentru o mai bună reglementare a pieţei de capital, şi nu pentru de-reglementarea pieţei, aşa cum s-ar întâmpla daca proiectul CNVM în privinţa pieţei Rasdaq ar fi aprobat. În plus, avînd în vedere mediul economic de la noi, marcat de procente importante de evaziune fiscală, România are nevoie de o piaţă reglementată cât mai largă, şi nu de restrângerea ei", mai arată reprezentanţii investitorilor.

CNVM a publicat, la mijlocul lunii noiembrie, un proiect de act cu caracter normativ în care se prevede ca firmele listate pe piaţa Rasdaq şi cele de la segmentul "Nelistate" să fie mutate pe una din pieţele reglementate sau un sistem alternativ de tranzacţionare, în caz contrar urmând să fie transferate automat pe ATS-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Piaţa Rasdaq a fost înfiinţată în 1996, în temeiul unei decizii a CNVM, în conformitate cu articolul 15 din Legea 52/1994, ca piaţă organizată şi reglementată de CNVM pentru tranzacţii cu valori mobiliare.

CNVM a mai încercat în acest an să clarifice statutul Rasdaq, dacă este sau nu o piaţă reglemenntată, şi a propus ca toate firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ al Bursei. Şi atunci BVB urma să stabilească o listă cu societăţile care îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea trebuind să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei.

Atunci, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a criticat proiectul CNVM, afirmând că nu este compatibil cu legislaţia din România şi din UE, lipsind totodată evaluarea impactului acestei propuneri.

În comunicatul transmis miercuri AIPC spune că CNVM nu ar trebui să "arunce în afara pieţei reglementate" firmele de pe Rasdaq, fără un "argument serios".

"Având în vedere numărul redus de emitenţi ai pieţei de capital din România, faptul că listarea de emitenţi noi întâmpină greutăţi mari de mai mulţi ani, această piaţă nu-şi poate permite să arunce în afara pieţei reglementate cei peste 1.000 de emitenţi ai pieţei Rasdaq, cu afectarea drepturilor acţionarilor lor, fără nici un argument serios din partea CNVM. Atragem şi CNVM atenţia că, în ipoteza nefericită în care piaţa de capital ar rămâne fără cei 1.000 de emitenţi Rasdaq, deci cu câteva zeci de emitenţi, actuala structură de personal şi salariile personalului CNVM nu se mai justifică", se arată în comunicat.

Clarificarea statutului pieţei Rasdaq este unul dintre subiectele pe care CNVM şi BVB încearcă de mai mulţi ani să le rezolve, deoarece conform unei directive europene Rasdaq nu poate fi considerată o piaţă reglementată, deşi la înfiinţare, în 1996, s-a spus că este reglementată.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.088 de societăţi, cu o capitalizare totală de 8,849 miliarde lei (1,951 miliarde euro). În ultimii şase ani, aproape jumătate din numărul de companii de pe Rasdaq s-au delistat, numărul acestora coborând de la 2.019 în anul 2007, când bursa atingea maxime istorice.

Investitorii au tranzacţionat anul trecut acţiuni de 575,3 milioane lei (135,7 milioane euro) pe piaţa Rasdaq, cu aproape 5% mai puţin decât în 2010, când operaţiunile au cumulat 605 milioane lei (143,7 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel înregistrat în 2007, când a fost un vârf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Lichiditatea din acest an abia a ajuns la 196,6 milioane lei (44 milioane euro), sumă de trei ori sub cea de anul trecut.

Pe piaţa reglemenatată a BVB sunt listate în prezent acţiuni emise de 81 de companii, iar la categoria titlurilor "Nelistate" sunt 25 de firme. Rulajele au scăzut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4.152 miliarde euro), la 7,176 miliarde lei (1,616 miliarde euro).