Cel mai mare administrator de fonduri: Nu se justifică trei autorităţi de supraveghere

Autor: Roxana Pricop 11.12.2012

Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Erste Asset Management, cel mai mare manager de fonduri mutuale de pe piaţa locală, susţine înfiinţarea unei autorităţi unice de supraveghere motivând că un astfel de demers va reduce costurile jucătorilor din piaţă dat fiind că mare parte din reglementările adoptate în ultimii ani au fost traduceri ale legislaţiei europene şi nu iniţiative naţionale.

"În ultimii cinci ani am putut vedea că pe timp de criză costurile cu reglementarea şi supravegherea au crescut simţitor pentru administratorii de fonduri de investiţii, de pensii private şi pentru societăţile de brokeraj, în condiţiile în care mai toate reglementările care au apărut sunt de sorginte europeană, deci nu sunt produsul unor analize desfăşurate pe teritoriul românesc cu instrumente naţionale. Atât timp cât vorbim despre peste 90% traduceri ale unor reglementări europene, cred că existenţa mai multor autorităţi pe diferite segmente ale pieţei financiare nu se mai justifică. Astfel că e un demers natural şi firesc unificarea autorităţilor", a spus Dragoş Neacşu prezent marţi-dimineaţă în studioul ZF Live.

De la conducerea societăţii Erste Asset Management, el administrează active de 3,6 miliarde de lei de la peste 100.000 de investitori plasate în patru fonduri mutuale.

"Pe piaţa locală a rămas problema că anumite structuri de comisioane sunt acelaşi ca acum 10-15 ani şi nu au ţinut pasul cu dezvoltarea pieţei. Atunci când au fost gândite comisioanele au fost concepute pentru un volum de active în administrare şi un volum al tranzacţiilor valabile acum un deceniu, un nivel mai mic decât acum. Dacă activele noastre au crescut de 20 de ori în ultimii cinci ani, nu înseamnă că acelaşi procent pe care îl plătesc la CNVM în numele investitorilor mei aduce o activitate de supraveghere şi de reglementare de 20 de ori mai bună", a mai completat Neacşu.

În Austria, fondurile mutuale au active de 200 mld. euro şi există o sumă maximă de 100.000 de euro pe care un administrator o plăteşte anual către reglementator.

"Noi acum am depăşit această sumă, cu active de 800 milioane de euro şi nu ne putem compara cu cei mai mari jucători de pe piaţa din Austria care au active în administrare de 30-40 miliarde de euro", a mai spus el.

Modelul unei autorităţi unice de reglementare funcţionează deja pe pieţele mai mature din Europa, însă Neacşu atrage atenţia că este important modul în care va fi implementat local pentru că "diavolul se ascunde în detalii".

"Mă aştept ca noua autoritate să restructureze, nu doar să cumuleze algebric personalul celor trei comisii. Este important ca pentru viitoarea autoritate să lucreze cei mai buni angajaţi. Modelul de autoritate unică de supraveghere a fost inventat acum zece ani şi funcţionează în Europa, deci nu trebuie să încercăm să reinventăm roata. Acest model a funcţionat şi în perioada de boom, la începutul anilor 2000, şi a supravieţuit şi după două crize succesive. Problema rămâne pe fond, diavolul se ascunde în detalii, cu ce schimbăm acest demers faţă de celelalte", a spus managerul.