Bursa încearcă să atragă emitenţi noi cu listări gratis

Autor: Andrei Chirileasa 12.12.2012

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a hotărât în ultima şedinţă că emitenţii care vor depune anul viitor cereri de admitere la tranzacţionare pe piaţa reglementată vor fi scutiţi de plata tarifului de procesare şi a tarifului de admitere la tranzac­ţio­nare, potrivit unui anunţ al bursei.

Tariful de procesare pentru admiterea la tranzac­ţionare este de 1.200 de lei, dar emitenţii au fost scutiţi de plata acestui tarif şi în acest an, în timp ce tariful de admitere la tranzacţionare diferă în funcţie de categorie şi de mărimea companiei. Astfel, pentru admiterea la categoria I tariful este cuprins între 11.000 de lei şi 21.000 de lei, iar pentru categoria a II-a tarifele sunt între 3.600 şi 7.500 de lei. Scutirile s-au aplicat şi în acest an, dar asta nu a atras mai mulţi emitenţi pe bursă.

Principala cauză pentru absenţa listărilor este faptul că statul şi-a amânat programul de privatizări prin bursă, iar companiile private nu doresc să se listeze deoarece evaluă­rile pe bursa de la Bucureşti sunt în prezent scăzute, din cauza lipsei investitorilor şi a lichidităţii reduse.

Aceste scutiri de tarife pot încuraja însă companiile de pe RASDAQ să se transfere pe bursă, mai ales în condiţiile în care CNVM presează pentru desfiinţarea acestei pieţe. Firmele de pe RASDAQ se vor putea lista şi pe sistemul alternativ al bursei (ATS) fără să plătească nimic.