Care este filmul celei de-a doua fraude cu credite trimise de procurorii DIICOT pe masa judecătorilor în decurs de numai o lună

Autor: Mediafax 17.12.2012

Noul caz de fraudă bancară, cu un prejudiciu evaluat la 85 milioane de euro şi în care sunt suspectate aproxi­mativ 60 de persoane, a fost făcut public după doi ani şi jumătate de la momentul în care băncile spun că au sesizat autorităţile în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat docu­mente falsificate.

Procurorii DIICOT au început joi 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei ju­de­ţe, fiind vizată o grupare coor­do­nată de persoane influente din me­diul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal cre­dite de la două bănci pentru 35 de fir­me cu sprijinul a şapte directori ai băn­ci­lor, paguba fiind de 85 milioane de euro.

Cel de-al doilea scandal de fraudă bancară vine la numai o lună şi jumătate de la anunţarea unei alte anchete. La începutul lunii noiembrie DIICOT a audiat aproximativ o sută de persoane, între care angajaţi ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 milioane de eu­ro, anchetatorii descinzând la lo­cu­inţele a 50 de suspecţi şi la sediile so­cietăţile acestora în Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu. În acest dosar, şapte­spre­zece persoane au fost reţinute la începutul lunii noiembrie.

Noua anchetă vizează nu numai oameni de afaceri şi bancheri, ci şi notari şi evaluatori care ar fi măsluit valoarea unor garanţii. BRD este din nou impli­ca­tă, alături de Volksbank şi ATE Bank, potrivit surselor citate de Mediafax.

Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, că a fost prejudiciată în acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizând că a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, cu privire la unele dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate. BRD a precizat că a descoperit, cu câteva luni în urmă, câteva scheme de finanţare ilegală şi a sesizat organele penale, după care a întărit sistemele de control şi a desfăcut contractele de muncă ale salariaţilor care nu au respectat normele şi procedurile interne.

Ce spun procurorii

Procurorii susţin că membrii gru­pului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selec­ţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi docu­men­taţiile firmelor nu întruneau cerinţele le­gale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare în cursul gestio­nării dosarelor de creditare. Membrii gru­pării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipo­te­cării acestora cu ocazia încheierii con­tractelor de creditare, potrivit pro­curorilor DIICOT. În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat con­tractele de garanţie ipotecară.

Procurorii DIICOT au cerut arestarea a 20 de persoane, din care 11 s-au admis, pentru restul aplicându-se măsura preventivă de interdicţie de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor. Deciziile instanţei pot fi contestate la Înalta Curte de Casaţie, care va hotărî definitiv dacă inculpaţii vor fi cercetaţi în stare de arest sau de libertate.

Cele 20 de persoane vizate de an­che­tă sunt: Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu, Livia Bobu, Adrian Martiş (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (direc­tor co­mer­cial al BRD Dorobanţi), Elena Blaga, Orlando Ionuţ Ghiorghe (eva­luator), Andrei Su­ditu, Niculae Sandu, Ioan Creştin, Dumitru Benga, Vrân­ceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter şi Camilia Damiela Pop (notar).

Directorii BRD Adrian Martiş şi Andrei Nanu au fost arestaţi, alături de alte două persoane, ceilalţi nouă in­culpaţi, între care Ioan Creştin şi Marius Locic, urmând să fie cercetaţi în stare de libertate, potrivit deciziei de duminică a Curţii de Apel Bucureşti.

Astfel, numărul persoanelor ares­tate în cazul fraudării băncilor a ajuns la 11, ţinând cont şi de mandatele emise vineri tot de Curtea de Apel Bucureşti pe numele lui Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu.

Omul de afaceri Marius Locic a afirmat, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis cercetarea sa în libertate, că intră în politică, criticând totodată faptul că "grupuri din SRI dau informaţii false" DIICOT şi DNA. "Sunt foarte multe abuzuri, din păcate DIICOT şi DNA sunt dezinformate de grupuri din SRI care dau informaţii false", a spus Locic, subliniind, de asemenea, că niciodată nu a crezut că un contract de reprezentare juridică poate fi interpretat drept mită.

Procurorii DIICOT arată în referatul cu propunerea arestării lui Locic, alături de alte 12 persoane, în cazul fraudării unor bănci, că o societate controlată de Vasile Creştin i-ar fi dat lui Marius Locic bani care ulterior ar fi fost folosiţi pentru mi­tuirea senatorului Cătălin Voicu.

BRD: S-au luat măsuri de întărire a sistemelor de control, salariaţii vinovaţi au fost concediaţi

BRD-Groupe Société Générale, prin mecanismele proprii de control intern, a descoperit cu câteva luni în urmă diferite scheme de finanţare ilegală, care au avut loc în trecut. Banca a sesizat organele penale şi s-a constituit parte civilă. BRD-Groupe Société Générale S.A. colaborează în mod activ şi transparent cu organele de anchetă în cadrul tuturor investigaţiilor care au fost şi sunt întreprinse.

În acelaşi timp, s-au luat măsuri interne care vizează atât întărirea sistemelor de control, cât şi sancţionarea, inclusiv cu încetarea raporturilor de muncă, a acelor salariaţi care nu au respectat normele şi procedurile interne.

Prejudiciile produse băncii au fost acoperite cu provizioane conform standardelor contabile internaţionale şi se reflectă în situaţiile financiare publicate în mod regulat de bancă. Cuantumul prejudiciului nu aduce în niciun caz atingere solidităţii şi stabilităţii BRD.