A câştigat un contract de 100 de milioane de euro

Autor: Mirabela Tiron 19.12.2012

Valer Blidar este unul dintre puţinii români care deţin fabrici construite în perioada industrializării masive a României din anii '70-'80. De peste un deceniu, el face afaceri în domeniul feroviar.

De profesie inginer geodez, fără să practice această meserie, Blidar a intrat în afaceri după revoluţie, când a început să producă subansambluri pentru vagoane şi să se ocupe şi de construcţii industriale. Primul milion de euro l-a făcut după un an de activitate. Anul trecut Astra Vagoane Călători a avut o cifră de afaceri de 106 milioane de lei (25 mil. euro) şi un profit de 7,7 milioane de lei (1,8 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Anul acesta Blidar a câştigat un contract de 100 mil. euro în urma unei licitaţii organizate în Brazilia de una dintre cele mai mari companii din lume, Vale. Compania lui Blidar va livra aproape 100 de vagoane de călători către această firmă.

Pe piaţa italiană, dar şi pe cea cehă, Blidar câştigase în 2010 două licitaţii pentru a livra 50 de vagoane de călători unui operator feroviar din Cehia, dar şi alte câteva zeci de vagoane unui operator feroviar din Italia.

Compania Astra Vagoane Călători are contracte şi cu căile ferate din Egipt, Franţa, Iran şi alte ţări pentru livrarea de componente de vagoane.

Cea mai profitabilă fabrică pe care o deţine, Astra Vagoane Călători este principalul furnizor de vagoane pentru operatorul feroviar de stat CFR Călători, cu care a încheiat în ultimii trei ani contracte pe mai mulţi ani în valoare de peste 400 de milioane de euro.

Omul de afaceri Valer Blidar, unul dintre cei mai importanţi industriaşi români, cunoscut în primul rând datorită producţiei de vagoane prin firma Astra Vagoane Călători, a prezentat anul acesta primul tramvai Imperio, sub licenţă Siemens, produs în Bucureşti. Omul de afaceri a semnat anul trecut un contract de asociere cu RATB în vederea realizării unei fabrici de tramvaie în Bucureşti, pe baza licenţei de fabricaţie cumpărată de Astra Vagoane Călători de la Siemens. Investiţia în această linie de producţie s-a ridicat la circa 7-8 mil. euro.

Blidar mai deţine pe lângă compania Astra Vagoane Călători şi firmele Astra Vest, Sirv Titu, fabrica de marmură Marmura Bucureşti, Tristar Bucureşti şi Banca Feroviara.


Firmele din grupul controlat de Valer Blidar

Astra Vagoane Călători

Astra Vest

Sirv Titu

Marmura Bucureşti

Tristar Bucureşti

Banca Feroviara