“Micul Titulescu”, premierul care are şansa să încheie cu cel mai lung mandat la Palatul Victoria

Autor: Iulian Anghel 17.12.2012

În primăvară, a devenit cel mai tânăr prim-ministru al României de la revoluţie încoace şi cel mai tânăr premier din UE (nu împlinise atunci 40 de ani). Are acum şanse să devină primul-ministru cu cea mai lungă şedere la Palatul Victoria, în noua eră politică, având în vedere că niciun premier din 1989 până în zilele noastre nu a avut una mandat mai lung decât un ciclu electoral de 4 ani.

Modelul său politic este premierul britanic Tony Blair, legenda sa politică Che Guevara şi mentorul său Adrian Năstase.

Nu este de mirare că Victor Ponta a sărit din papuci direct în maşină ca să-l viziteze pe Adrian Năstase la spital, când acesta s-a împuşcat. Emoţia sa de atunci a fost reală pentru că Victor Ponta îi datorează lui Adrian Năstase, de jos până sus, cariera politică - Adrian Năstase l-a adus în politică, (şi) cu ajutorul lui Adrian Năstase a câştigat, în 2010, funcţia de preşedinte al PSD ceea ce l-a propulsat automat în galeria celor puţini care pot aspira să devină şefi ai guvernului.

Trebuie să fi fost un şoc pentru fostul procuror anticorupţie să-şi vadă mentorul condamnat pentru corupţie.

La 40 de ani, iată-l pe Victor Ponta desemnat de preşedintele Traian Băsescu, pentru a doua oară ca prim-ministru, poziţie pe care o poate pierde doar dacă Guvernul său cade în Parlament în urma unei moţiuni de cenzură. Şi este greu de crezut că acest lucru se poate întâmpla prea curând, având în vedere majoritatea covârşitoare cu care USL a câştigat alegerile. Şi este la fel de greu de crezut că USL se va sparge acum că a pus mâna pe întreaga putere din România şi la nivel local (în urma alegerilor locale din vară) şi la nivel central.

Ponta a intrat în politică în 2001 adus de Adrian Năstase cel căruia îi fusese asistent la catedra de drept internaţional şi coordonator al tezei sale de doctorat, teză care s-a dovedit apoi a fi, în mare parte, un plagiat. Plagiatul nu l-a scos însă pe Ponta din scenă şi nu este el omul care să renunţe pentru atâta lucru.

“Micul Titulescu” (cum îl alinta Adrian Năstase, pentru că seamănă puţin cu omul politic Nicolae Titulescu) a devenit şef al corpului de control al premierului Năstase, ministru în cabinetul său, în 2004 a fost ales deputat şi iată-l acum câştigând, în urma alegerilor de duminică, un al treilea mandat în Camera Deputaţilor.

Pe linie politică a ajuns şef al TSD (Tineterul Social Democrat, pepiniera de cadre a PSD), în 2003, iar în februarie 2010, după usturătorul eşec în alegerile prezidenţiale al candidatului social-democrat a câştigat şefia PSD învingându-l pe Mircea Geoană (care pierduse alegerile prezidenţiale şi anulase şansa partidului său de a guverna). La acel congres de pomină, umbra ocrotitoare a lui Ponta a fost tot Adrian Năstase.

Iată ce spune despre sine Victor Ponta pe pagina www.victorponta.ro”: s-a remarcat în perioada facultăţii “prin incisivitate şi iniţiativă”, drept urmare: “Unul dintre profesorii săi la Facultatea de Drept, Adrian Năstase i-a remarcat curajul şi i-a propus un rol în Guvernul României (…) şi, în scurt timp, tânărul impetuos şi ferm a devenit un personaj aparte în politica românească”.

Iată-l, aşadar, pe acest “personaj aparte” desemnat, pentru a doua oară, să formeze guvernul – al 15-lea guvern al României de după revoluţie. Ponta este premierul cu numărul 11, având în vedere că Petre Roman, Popescu Tăriceanu şi Emil Boc au condus câte două guverne.

Va conduce un guvern cu 22 de miniştri şi, astfel, numărul miniştrilor ce se vor fi perindat prin funcţii ministeriale (în cele patru guverne – Ponta 1, Ponta 2, Ungureanu şi Boc) doar în anul 2012, va trece de 100.