East Capital: În vară am putea vedea o redresare semnificativă a pieţelor din Balcani

Autor: Roxana Pricop 17.12.2012

Tim Umberger, consilier-şef al companiei suedeze de administrare a investiţiilor East Capital, unul dintre cei mai mari investitori străini de la bursa din Bucureşti, se aşteaptă ca pieţele de acţiuni din regiunea Balcanilor să cunoască un reviriment puternic în vara anului viitor, odată cu aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană şi cu îmbunătăţirea performanţelor băncilor austriece şi italiene, potrivit unui material publicat de companie după o întâlnire dintre experţii East Capital şi investitorii de la Moscova.

 

Pieţe de acţiuni din Balcani, din care fac parte statele foste-iugoslvave, România şi Bulgaria, au performat foarte slab în ultimii cinci ani, iar în ciuda potenţialului uriaş de recuperare, creşterea acestora continuă să dezamăgească. Faţă de nivelurile de dinainte de criza financiară, pieţele de acţiuni din Balcani afişează pierderi cuprinse între un minus 70% şi 90%, fapt care le face cele mai slabe performere din lume în ultimii cinci ani.

 

Indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii listate pe bursa de la Bucureşti (exceptând

 

SIF-urile) este în prezent la 45% din valoarea maximă atinsă în 2007, iar indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia

 

SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea (din 2011), este la doar 26% din valoarea record din vara lui 2007. Asta în condiţiile în care indicii din SUA şi Germania s-au apropiat în acest an foarte mult de maximele din 2007.

 

În opinia lui Tim Umberger, consilier-şef la East Capital, slaba performanţă a Balcanilor a fost cauzată de o combinaţie de factori: „În primul rând, aceste pieţe nu au investitori instituţionali locali puternici, iar atunci când investitorii internaţionali au părăsit pieţele de frontieră, nu a fost nimeni care să absoarbă şocul. Pentru că atracţia pieţelor de frontieră a fost foarte mare înainte de criză, intrările de capital în Balcani au fost enorme.“

 

Compania suedeză East Capital a investit pe bursa de la Bucureşti înainte ca România să adere la Uniunea Europeană, ajungând în 2007 la un maxim de 110 milioane de euro plasate pe piaţa locală de acţiuni. În prezent in­vestiţiile locale sunt de circa 60 milioane de euro dintr-un total de 3,8 miliarde de euro al activelor aflate în gestiune. În portofoliile fondurilor de investiţii administrate de East Capital, bursa de la Bucureşti se situează după bursele din Rusia şi Turcia, care au atras cele mai mari investiţii din partea suedezilor.

 

„Multe acţiuni au fost cumpărate prin credite bancare, cu acţiuni drept garanţie, pentru ca mai apoi băncile să vândă aceste acţiuni pe o piaţă în cădere“, a mai spus Umberger.

 

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional, statele din regiunea Balcanilor sun capabile de creştere economică sustenabilă pe termen lung cu rate cuprinse între 3,5% şi 5% pe an.

 

Întrebat de investitori când şi de ce vor începe pieţele din Balcani să performeze, expertul a răspuns:

 

„Cred că vom vedea un reviriment semnificativ pe parcursul acestei veri, când Croaţia va intra în Uniunea Europeană, băncile austriece şi italiene vor începe să performeze mai bine, iar băncile ruseşti vor fi de asemenea prezente.“ Umberger a adăugat că finanţarea este extrem de importantă pentru regiune.

 

„Pentru moment, nu există suficient capital, iar guvernele au nevoie de lichidităţi, fapt care va împinge înainte privatizările. Aceste privatizări au potenţialul de a acţiona precum un declic pentru piaţă.“

 

Pe bursa de la Bucureşti, privatizările sunt o promisiune eternă în ultimii ani, dar concret nu s-a realizat niciuna. În afară de vânzarea pachetului de 15% din Transelectrica la începutul acestui an, statul nu a vândut niciun pachet nou de acţiuni din 2007 încoace. Cele mai aşteptate sunt listările Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, tranzacţii care au potenţialul de a atrage atenţia fondurilor străine asupra pieţei locale.