Călburean, Dafora: Vom realiza afacerile programate, dar rezultatul este afectat de cursul volatil

Autor: Adrian Cojocar 17.12.2012

Dafora Mediaş a anunţat că a încheiat un nou contract în valoare de 12 mil. dolari pe doi ani pentru lucrări de foraj în Israel cu compania Globe Exploration după ce în octombrie a semnat în aceeaşi ţară un contract de foraj în valoare de 15,8 mil. dolari cu firma Givot Olam Oil.

Gheorghe Călburean, proprie­tarul firmei de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), spune că seg­mentul de foraj al companiei a avut o evoluţie favorabilă în 2012 astfel că cifra de afaceri nu va diferi semnificativ de cea programată la începutul acestui an.

„În ceea ce priveşte atin­gerea ţintelor de afaceri şi profit pe acest an, putem spune că nu vor exista dife­renţe semnificative cu privire la cifra de afaceri previ­zionată. Pe de altă parte, re­zultatul va fi afectat de volatilitatea cursului de schimb“, spune Gheorghe Călburean, care ocupă atât funcţia de preşedinte, cât şi de director general la Dafora Mediaş.

Pentru acest an conducerea Dafora şi-a bugetat o creştere cu 3,7% la nivelul afacerilor, la 167,6 mil. lei (circa 37,8 mil. euro), iar profitul operaţional era prognozat să urce cu 59%, până la 14,5 mil. lei (3,3 mil. euro).

Totuşi după primele nouă luni din acest an afacerile Dafora au scăzut cu 13,7%, la 99,5 mil. lei (22,5 mil. euro), iar compania

şi-a majorat pierderile cu 68%, la 11,9 mil. lei (2,7 mil. euro). Din activitatea de bază Dafora a obţinut un profit mai mic cu 20% comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut, de aproape 3 mil. lei.

„Nerealizarea profitului operaţional estimat în buget se datorează în principal reducerii cifrei de afaceri (la nouă luni – n.red.) şi creşterii costurilor cu materiile prime şi materialele consumabile“, a precizat Călburean. Rezultatele în scădere ale companiei din primele nouă luni ale anului s-au reflectat negativ asupra evoluţiei acţiunilor pe bursă, care au atins recent minime multianuale.

Titlurile Dafora au pierdut mai mult de jumătate din valoare pe parcursul acestui an şi se tranzacţionează în prezent la un preţ de 0,03 lei/acţiune, de patru ori mai mic comparativ cu cotaţia din urmă cu doi ani. Corecţia puternică a acţiunilor l-a deter­minat pe Gheorghe Călburean să intre la cumpărare pentru prima dată de la finele anului 2008, când titlurile companiei au atins minime istorice. La cumpărare s-a mai aflat în ultimele luni şi Marius Cristescu, care a ajuns să deţină un pachet de peste 13% din acţiunile Dafora prin intermediul Foraj Sonde Craiova.

În primele nouă luni ale anului Dafora a raportat pierderi financiare de 14,9 mil. lei, în creştere cu 38% faţă de anul precedent, care au dus rezultatul final pe pierdere. Evoluţia a venit în principal pe fondul reevaluării datoriilor în valută ale companiei din cauza deprecierii leului faţă de princi­palele valute. La 30 septembrie datoriile totale ale companiei de foraj se ridicau la 285 mil. lei (63,3 mil. euro). Pe viitor omul de afaceri spune că se va concentra asupra extinderii activităţii Dafora pe pieţele externe, cu precădere în Ungaria, Serbia, Kuweit, Polonia şi Bulgaria, eforturi care în ultima perioadă au adus contracte im­portante societăţii.

„Urmărim ca în anul 2013 să ne extindem activitatea de foraj pe plan internaţional şi să atragem noi clienţi, iar în ceea ce priveşte activitatea de construcţii vom continua să ne axăm pe proiecte de infrastructură. În prezent activitatea inter­naţională ocupă o pondere nesemnificativă în afacerile Dafora, însă strategia noastră urmăreşte o activitate mai intensă pe aceste pieţe, respectiv un echilibru între contractele de foraj internaţionale şi cele de pe piaţa internă. Principalul contract extern în momentul de faţă este cel încheiat cu firma israeliană Givot Olam Oil Ltd. a cărui valoare aproximativă se ridică la 15,8 milioane dolari, lucrările aferente acestui contract urmând a fi demarate la începutul anului viitor“, a precizat Gheorghe Căl­burean.

Ieri Dafora Mediaş a anunţat că a încheiat un nou contract în valoare de 12 milioane de dolari pe doi ani pentru lucrări de foraj în Israel cu compania Globe Exploration, iar reprezentanţii Dafora spun că datorită potenţialului ridicat al câmpului petrolifer, şansele de prelungire a acestuia cu încă doi ani şi mobilizarea de noi instalaţii sunt foarte mari. Lucrările la noul contract vor demara tot la începutul anului viitor.

Gheorghe Călburean deţine un pachet de circa 50% din acţiunile Dafora, care valorează pe bursă circa 3,4 mil. euro. Foraj Sonde Craiova deţine 13,67% din acţiuni, în valoare de 930.000 de euro.