IT-ul şi finanţele rămân sectoarele în care angajaţii mai pot avea creşteri salariale substanţiale în 2013

Autor: Corina Mirea 17.12.2012

Angajatorii vor menţine şi anul viitor o politică prudentă de acordare a creşterilor salariale, IT-ul şi finanţele fiind sectoarele în care veniturile angajaţilor pot înregistra cele mai mari creşteri.

Totuşi, majorările salariale se vor acorda în continuare tot în funcţie de performanţele indivi­duale ale angajaţilor sau de capacitatea de extindere a businessului, spun specialiştii. De altfel, pentru anul 2013, chiar şi statisticile arată o creştere a salariului mediu net de circa 6,2% faţă de media salarială de anul acesta, până la 1.631 de lei, potrivit datelor de la Comisia Naţională de Prognoză.

„În ultima vreme nu prea am mai auzit în piaţă de creşteri salariale fabuloase, majoritatea angajatorilor luând «criza în braţe» drept argument. Şi nici pentru anul viitor nu văd ceva care să schimbe această perspectivă, se va merge tot pe metoda «safe», de a creşte puţin câte puţin“, spune Eliza Nechifor, marketing & commu­nication coordinator în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Manpower­Group, cu afaceri de 26,5 milioane de euro în 2011.

Prudenţa angajatorilor în a creşte salariile s-a observat deopotrivă şi în evoluţia salariului mediu net pe economie, de la începutul anului 2012 şi până în luna septembrie acesta înregistrând o creştere de circa 4,8%, până la 1.538 de lei pe lună, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cu toate acestea, sectoarele „vedetă“ ale creşterilor salariale din 2012, IT-ul, respectiv finanţele, vor oferi în continuare angajaţilor cele mai mari venituri şi anul viitor. De altfel, în ultimii trei ani, salariul mediu net în aceste domenii a crescut cu aproape 36%, respectiv circa 12%.

„Deşi băncile au restructurat foarte mulţi oameni în ultima perioadă şi creşteri prea mari în acest sector pentru anul viitor nu cred că vom vedea, în finanţe, pe piaţa de asigurări, mai bine zis, cred că vom asista la o evoluţie destul de bună a salariului. Desigur, aici vorbim despre companiile care vor acţiona inteligent şi îşi vor diversifica serviciile, în aşa fel încât businessul şi capitalul uman să înregistreze creşteri“, precizează Nechifor. În ultimii patru ani de criză, din sistemul bancar au fost restructurate circa 5.000 de persoane, acesta fiind unul dintre bilanţurile „fericite“ ale pieţei muncii din anul 2008 şi până în prezent, arată datele de la INS. Însă, la acest număr se adaugă şi cei peste 1.500 de angajaţi pe care cea mai mare bancă de pe plan local are de gând să îi restructureze în următoarele 12-18 luni.

În ceea ce priveşte sectorul de IT de pe plan local, acesta se află încă în expansiune, piaţa fiind departe de a fi ajuns la saturaţie. De altfel, angajatorii susţin că întreg domeniul se confruntă cu un deficit important de oameni bine pregătiţi în această zonă, numărul candidaţilor fiind prea mic în comparaţie cu cererea care există în prezent pe piaţa muncii.  IT-ul este şi unul dintre domeniile care au oferit românilor cele mai mari şanse de angajare în ultimii patru ani, peste 10.000 de români fiind recrutaţi în această industrie până în luna august a anului 2012.

„Angajaţii din IT vor avea cu siguranţă parte de creşteri salariale substanţiale, indiferent de dimensiunea companiilor în care lucrează. Companiile foarte mari oferă de la bun început pachete salariale mari, iar celelalte, care sunt cunoscute doar pe anumite nişe sau aplicaţii, cresc salariile cam o dată la doi ani. De obicei, aceste creşteri variază între 10% şi 15%, ceea ce înseamnă cam 100-200 de euro la salariu“, adaugă Eliza Nechifor.

Printre sectoarele în care angajaţii vor avea parte anul viitor de creşteri salariale „modeste“ se numără cel al industriei, însă numai în cazul specialiştilor ingineri în producţie sau chiar vânzări sau cel al comerţului (unde veniturile nete ale salariaţilor pot creşte cu 5%), spune ea.

La polul opus însă se află sectorul de telecomunicaţii, care deşi a înregistrat în ultimii trei ani creşteri salariale medii lunare ce depăşesc 11%, în ochii specialiştilor acesta este unul dintre domeniile în care piaţa muncii va stagna.

„În telecom cred că deja s-a ajuns la maturitate, jucătorii de pe plan local s-au extins şi acum sunt la stadiul în care se «aşază» şi încearcă să se menţină pe poziţii. Salariile în acest sector nu cred că mai au unde să crească. Totuşi, în majoritatea domeniilor angajatorii cred că vor încerca să îşi motiveze angajaţii indiferent de situaţia businessului. Dacă nu vor acorda creşteri la salariu, sigur vor oferi angajaţilor mai multe bonusuri“ precizează Eliza Nechifor de la Manpower.