Planurile fiscale ale guvernării USL până în 2016. Vedeţi cu cât vrea coaliţia USL să reducă TVA şi CAS

Autor: Claudia Medrega 20.12.2012

Programul de guvernare pentru următorii patru ani urmăreşte diminuarea TVA şi a CAS, extinderea bazei de impozitare, creşterea colectării veniturilor şi reducerea evaziunii fiscale. Coaliţia USL recunoaşte că austeritatea bugetară nu este "cheia", în absenţa politicilor care să faciliteze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Vedeţi ce planuri are guvernarea USL în plan fiscal pentru perioada 2013-2016:

· TVA va reveni la nivelul de 19%.

· Menţinerea plafonului de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

· Reducerea TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%; 15% va rămâne la aceştia pentru dezvoltare. Măsura va fi valabilă doar pentru producţie, şi nu pe lanţul de prelucrare. Se urmăreşte stimularea producătorilor interni şi reducerea evaziunii fiscale din agricultură.

· Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori;

· Scutirea de la plata CAS datorată de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii locului de muncă încă un an).

· Reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale.

· Creşterea deductibilităţii cheltuielilor în cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50%.

· Alinierea la media europeană a redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului.

· Scutirea de impozitare, pe o perioada de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.

· Stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzatori. Creşterea plafonului de scutire de TVA la 65.000 euro pentru micii întreprinzători.

· Reducerea cheltuielilor cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ.

· Aplicarea controlului financiar fiscal de fond doar o singură data la 3 ani pentru IMM-uri şi aplicarea principiului "o singură dată" pentru a elimina solicitările adresate IMM-urilor de către o instituţie publică de a depune documente emise de alte instituţii.

· Implementarea programării bugetare multi-anuale pe proiecte şi programe, care va aduce economii importante la buget şi va creşte gradul de predictibilitate şi eficienţa cheltuielilor publice.

· Restructurarea instituţiilor de control fiscal (ANAF, Garda Financiară, Vamă), şi înfiinţarea unui consiliu de supraveghere şi audit format din experţi internaţionali din state membre UE, cu performanţe în domeniu.

· Adoptarea legislaţiei care să stimuleze utilizarea tranzacţiilor electronice şi reducerea semnificativă a operaţiunilor cu numerar, masură care va avea ca efect imediat creşterea veniturilor impozabile ale contributorilor şi reducerea evaziunii fiscale.