Bancherii au devenit mai zgârciţi cu creditele pe final de an: împrumuturile au scăzut în noiembrie pentru a doua lună consecutiv

Autor: Ciprian Botea 28.12.2012

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a scăzut în noiembrie pentru a doua lună consecutiv din cauza vânzărilor slabe de împrumuturi în valută şi a ajuns la 229 miliarde de lei (echivalentul a 50,8 mld. euro), potrivit datelor BNR. Scăderea faţă de luna octombrie este de circa un miliard de dolari sau 0,5%.

Creditul în lei a stagnat la 84,6 miliarde de lei, în timp ce volumul împrumuturilor în valută s-a redus cu 0,8% şi a ajuns la 144 miliarde de lei (32 mld. euro). Exprimat în euro, creditul în valută a avut o scădere de 0,2%.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, soldul împrumuturilor acordate populaţiei şi companiilor era în creştere cu 2,3%. Dacă excludem impactul inflaţiei şi al cursului de schimb, creditarea a scăzut însă cu peste două procente.

Creditul guvernamental a crescut în paralel cu 0,5% faţă de luna octombrie şi cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 78 miliarde de lei (17 mld. euro)